Revista care te menține sănătos

Interviu

Prof. dr. Alexandru Blidaru: „In cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat”

21 octombrie 2021
Share
  • In cazul cancerului la san, depistarea precoce este vitala. Din pacate, in Romania, peste 60% dintre cancere sunt depistate in stadiul III si IV. Stadiul IV este sinonim cu metastazele la distanta. Prof. dr. Alexandru Blidaru ne spune care sunt factorii de risc, analizele si metodele de tratament in cazul cancerului mamar.

    Unul dintre cei mai cunoscuti experti in chirurgie oncologica, profesorul Alexandru Blidaru conduce, in prezent, catedra de Chirurgie Oncologica a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Este, de asemenea, seful Sectiei Chirurgie si Ginecologie Oncologica II – Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie, ale carei baze le-a si pus.

    Prof. dr. Alexandru Blidaru: „In cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • dr_Blidaru_1

    Farmacia Ta: De ce ati ales aceasta specialitate?

    Dr. Alexandru Blidaru: Cred ca aceasta specialitate m-a ales pe mine si nu neaparat eu pe ea. Subiectul tezei mele de licenta a fost despre chirurgia cancerului mamar, sub coordonarea profesorului Dan Setlacec. Dupa facultate, am fost medic la Spitalul de Urgenta Bucuresti, alaturi de tatal meu si de alti chirurgi deosebiti. Apoi am lucrat la Institutul Oncologic Bucuresti cu profesorul Alexandru Trestioreanu si am facut teza de doctorat cu profesorul Ion Balanescu despre un subiect legat de tratamentul conservator al cancerului mamar.

    Care sunt sunt factorii de risc pentru cancerul de san?

    Exista factori de risc pe care ii stim, unii legati de genetica (rude multe care au avut cancer mamar sau ovarian), altii, legati de modul de viata (prima nastere la o varsta inaintata sau nicio nastere, menarha (n.r. declansarea primei menstruatii) precoce si menopauza tardiva, tratamente cu estrogeni, obezitate, fumat, consum de alcool etc.). Insa, in esenta, cancerul mamar e o boala care ramane cu o cauza necunoscuta. Jumatate dintre femeile care au cancer mamar n-au niciunul dintre factorii de risc cunoscuti.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • dr_Blidaru_2

    Care sunt semnalele de alarma pe care nu ar trebui sa le ignoram nici cum?

    Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este aparitia unei tumori nedureroase la nivelul sanului, dar boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roseata, caldura, edem, durere la nivelul sanului), scurgere mamelonara, modificari ale tegumentelor si areolei, aparitia unei modificari la nivel axilar. De cele mai multe ori, durerea la nivelul sanului, care alarmeaza pacientele si le face sa ajunga la medic, nu este un simptom de cancer mamar; in cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat.

    Cand ar trebui sa inceapa o femeie controalele?

    In acest moment, nu se cunoaste inca o modalitate de a preveni eficient aparitia neoplasmului glandei mamare, insa este cert ca diagnosticul precoce este o cale sigura de reducere a mortalitatii, precum si de tratament mult mai simplu si mai putin agresiv. Cu cat depistarea bolii se face intr-un stadiu mai putin avansat, cu atat tratamentul este mai eficient, mai putin mutilant, si necesita un efort financiar mai redus. Pentru glanda mamara, principalele metode imagistice de diagnostic sunt ecografia cu sonoelastografie, mamografia fie 2D, fie cu tomosinteza (3D) si RMN-ul.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • dr_Blidaru_3

    Care este frecventa cu care ar trebui efectuate?

    Recomand tuturor femeilor ca, dupa varsta de 25-30 de ani, sa faca o ecografie mamara o data pe an, o mamografie la 12-18 luni dupa 40-45 ani, o ecografie abdominala si un examen citologic Babes-Papanicolau o data pe an. Aceste investigatii de rutina sunt lucruri care pot schimba viata. In cazul in care in familie exista istoric de cancere mamare sau genitale, atunci screening-ul trebuie sa inceapa mai devreme.

    Care sunt modalitatile de tratament?

    Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar, indiferent de stadiul bolii. In stadii putin avansate, prima indicatie e tratamentul conservator, ceea ce inseamna extirparea tumorii si a tesutului din jurul tumorii, biopsia ganglionilor axilari (tehnica ganglionului santinela) sau limfadenectomie axilara. Acest tip de tratament se adreseaza cazurilor putin avansate, determina o deformare minima a sanului, rezultatul estetic este bun si trebuie insotit de radioterapie post-operator. Tratamentul sistemic (chimioterapie si hormonoterapie) se face in functie de examenul histopatologic si imunohistochimic. In cazuri avansate, in anumite situatii, mastectomia (extirparea completa a tesutului mamar) este necesara. La mastectomie se poate pastra invelisul cutanat al sanului si se poate face reconstructie mamara imediata.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.