Revista care te menține sănătos

Prevenție

Produsele folosite in amenajarea locuintelor pot dauna sanatatii

1 noiembrie 2008
Share

De la betisoare parfumate si cele pentru urechi, la margarina, auzim din ce in ce mai des cat de daunatoare sunt mai toate produsele care ne inconjoara, marci ale dezvoltarii societatii. Unele sunt atat de cunoscute, incat nimeni nu mai simte nevoia sa ia atitudine. Devin un fapt general acceptat, precum tigarile. De altele, multi dintre noi nici nu au auzit. Stiati ca vopselele folosite in amenajarea locuintelor se pot transforma in factori daunatori pentru sanatate?

Studii noi, realizate pe produse precum vopsele de interior sau exterior, lacuri, produse pentru emailare, uleiuri, ceara sau adezivi, au condus la formularea urmatoarei concluzii: majoritatea acestor produse au in continut o serie de substante care nu numai ca dauneaza sanatatii organismului, dar au si o nefasta influenta asupra mediului inconjurator. In acest context isi fac aparitia in peisaj, si in acest domeniu, produsele bio. Acestea isi iau angajamentul de a reprezenta un grad de risc cat mai scazut atat pentru oameni, cat si pentru natura, deoarece sunt slab alergenice.

De ce spunem Da produselor bio?
Produsele capata protectia categoriei bio in conditiile in care respecta doua criterii principale: pe de-o parte, nu contin substante toxice care sa contravina bunei functionari a organismului uman. Pe de alta parte, nu aduc niciun prejudiciu mediului inconjurator, prin procesul natural si firesc prin care sunt obtinute si prin caracterul lor biodegradabil. Aceste produse nu aduc un disconfort in plus la aplicare si nu isi pierd din calitate: varieratea de culori, texturi, rezistenta la mediul pentru care au fost create etc.

Ce sunt vopselele bio?
Vopselele bio se bazeaza pe substante neprelucrate: cuart, ulei de
floarea-soarelui, ulei de lemn, celuloza, amoniac, ulei de garoafe etc. Acesta tehnica nu este noua, ci era chiar folosita inca din Antichitate. Inca de la primele tentative de amenajare interioara, vopselele erau obtinute din derivati ai uleiurilor de plante, minerale, pigmenti din plante etc. Metodele sintetice sunt mai noi. Au la baza prelucrarea petrolului si nu respecta echilibrul natural al functionarii lumii.

Substantele care dau cromatica pot duce la cancer
Toxicitatea substantelor folosite in obtinerea culorilor ii afecteaza, desigur, la un nivel ridicat pe cei care au de-a face zilnic cu aceste substante (cei care lucreaza in constructii, amenajari interioare). Insa vopsitorii profesionisti, dupa terminarea zilei de munca, se duc acasa, eliberandu-se de mediul toxic. In cazul celorlalte persoane, impactul este mai usor, insa de lunga durata. Vaporii de susbstante nocive se degaja chiar si la cinci ani de la aplicare.

Vaporii de vopsea afecteaza sistemul nervos
Specialistii in sanatate care au evaluat problema au identificat o afectiune pe care au numit-o „sindromul vopsitorului”. Acest sindrom vizeaza sistemul nervos si este un efect al expunerii repetate la solventii folositi de vopseaua in ulei. Acesti solventi se evapora in perioada in care vopseaua se usuca si sunt inhalati in organism sau asimilati prin piele si pot dizolva grasimile. Nu exista teste relevante care sa sustina, de exemplu, vopselele pe baza de apa. Uneori, substituentii solventilor organici sunt la fel de toxici (permetrine, diclorofluanide).

Vaporii de vopsea pot provoca ameteli, greata, dureri de cap, oboseala si tulburari de vedere. Persoanele care se expun pe termen lung pot dezvolta astm, emfizem si dermatite. In cazuri extreme pot dezvolta ireversibile afectari ale memoriei si ale intelectului.

Vopselele influenteaza tensiunea arteriala
Exista elemente folosite frecvent in compozitia vopselelor si lacurilor sintetice. Un astfel de element este cadmiul, care poate cauza cresterea tensiunii arteriale, afectarea oaselor sau a rinichilor. Un alt element este mercurul, unul dintre cele mai toxice metale. De asemenea, un studiu realizat de specialistii de la PALS (Pregnancy and Lifestyle Study), pe un esantion de 585 de femei insarcinate, a aratat ca cele supuse vaporilor de vopsea pe baza de ulei aveau un risc de trei ori mai mare de a pierde sarcina.

Exista tari, precum Romania, care nu au o educatie in ceea ce priveste conservarea mediului. Putem vorbi, in aceste cazuri mai mult de o cultura a imediatului. Atentia acordata mediului nu tine numai de un respect de sine, tine de un respect fata de umanitate. Este de datoria noastra sa pastram natura, pentru a putea fi o gazda prietenoasa si pentru generatiile urmatoare. Nu plasati responsabilitatea! Fiecare atitudine corecta pentru mediu se simte.

Studiile realizate pe vopsele de natura sintetica au aratat ca acestea duc la o crestere a riscului de cancer, in special cancerul de plamani si vezica. Aceste informatii au fost sustinute de IARC(World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer).

Text: Irina Chelarescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.