Cercetatorii confirma faptul ca anumite substante chimice existente in produsele cosmetice amplifica riscul de a suferi de diabet. Dupa ce au analizat probe de sange recoltate de la 1.000 de persoane cu o varsta mai mare de 65 de ani, specialistii suedezi au ajuns la concluzia ca ftalatii (compusi chimici existenti in numeroase produse cosmetice si parfumuri) cresc in mod semnificativ riscul de diabet zaharat tip 2.
„Oamenii sunt expusi la ftalati in diferite moduri: acestia pot fi inhalati daca sunt folositi in spray-uri de par sau in odorizante, iar mancarea poate fi la randul sau contaminata daca ambalajele contin ftalati. Acestia sunt folositi si in produsele cosmetice, precum cremele de fata, autobronzantele, in machiaj si parfumuri. Astfel, aceatia sunt absorbiti prin piele atunci cand sunt folositi in creme si inhalati atunci cand sunt utilizati in parfurmuri pentru a prelungi durata acestora”, a explicat Monica Lind, conducatoarea studiului.
Mai mult, dintr-o alta cercetare efectuata recent asupra ftalatilor din cosmetice s-a ajuns la concluzia ca acestia afecteaza sanatatea si cresc riscul de aparitie a obezitatii, prin dereglarea echilibrului natural al organismului.
Cristina Ionescu