Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Problemele pielii cauzate de soare

Dr. Dana Bratu, Medic specialist dermatologie, DermaBeauty Clinique, Bucureşti
1 august 2024
Share
Problemele pielii cauzate de soare

Indiferent dacă iubim sau nu soarele, nu ne putem ascunde de el. Drept urmare e mai bine să luăm măsuri de precauţie şi să avem grijă atunci când ne bucurăm de el, să nu ne expunem şi problemelor pe care ni le poate cauza. Iată care sunt principalele problemele pielii cauzate de soare şi cum le puteţi preveni.

Arsurile solare sunt problemele pielii cele mai frecvente, care pot apărea pe termen scurt, dar care au ecou peste ani. O arsură solară vine la pachet cu piele extrem de iritată: roşeaţă, durere, umflături, băşici şi în cele din urmă exfolierea pielii.

Pe lista cu problemele pielii cauzate de soare regăsim şi fotoîmbătrânirea. Ea este cauzată de expunerea necontrolată şi repetată la soare. Aşa cum îi spune denumirea presupune îmbătrânirea prematură a pielii, care devine ternă şi ridată, în urma deteriorării catenelor de colagen. Există chiar studii de caz făcute pe surori gemene care locuiau în regiuni diferite. Una era stabilită în California, unde se expunea zilnic la soare, de foarte multe ori fără protecţie solară. Cealaltă locuia în Suedia, unde soarele este scump la vedere. Ajunse la vârsta de 50 de ani, cea din Suedia părea versiunea cu 10-15 ani mai tânără a celei care locuia în California.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Problemele pielii cauzate de soare – hiperpigmentarea

Expunerea repetată la soare, duce la apariţia unor pete sau unor plăci maronii, care odată ce s-au instalat sunt foarte greu de îndepărtat. Risc crescut de hiperpigmentare au femeile care trec prin schimbări hormonale precum sarcina sau menopauza. Pe un fond mai sensibil şi o expunere la soare fără prea multe griji se aleg cu melasmă. Prin proceduri în clinicile dermatologice de tip peeling chimic şi tratamente laser, plus o rutină strictă de îngrijire a pielii acasă putem inversa situaţia. Însă dacă aceste persoane se vor expune din nou la soare fără SPF şi măsuri de protecţie suplimentare, hiperpigmentarea va reapărea.

Problemele pielii – alergia la soare

Fotodermatozele sunt erupţii cutanate determinate de o sensibilitate exagerată la soare. Da, există şi persoane care sunt alergice la soare. Pe lista fotodermatozelor se numără urticaria solară, eczema fotoalergică, lupusul eritematos cutanat.

cancer de piele, problemele pielii cauzate de soare,

Cancerul de piele

Este clar cea mai gravă dintre problemele pielii cauzate de expunerea pe termen lung la radiaţiile UV. Există mai multe tipuri de cancer de piele.

  • Carcinomul bazocelular apare în mod special pe faţă, gât şi torace ca urmare a expunerii la soare repetate şi cumulate de-a lungul anilor. Arată ca „un coş” care nu se vindecă, o umflătură albă sau rozalie care sângerează cu uşurinţă. Nu metastazează, însă are risc de invazivitate locală cu deformarea ţesuturilor.
  • Carcinomul spinocelular este o tumoră malignă ce apare în mod special pe zone de traumatism (inflamaţie cronică – inclusiv solară), radioterapie, cicatrici. Îl regăsim cel mai adesea pe faţă, cu incidenţă mai mare la bărbaţi. La nivelul feţei se găseşte atât pe piele, cât şi pe mucoase (în special pe buze, seamănă cu un „herpes” care nu se mai vindecă). Are risc de metastazare.
  • Melanomul arată ca o aluniţă. I se mai spune „răţuşca cea urâtă” pentru că este singura aluniţă care arată ciudat comparativ cu toate celelalte de pe corp. Este cea mai agresivă tumoră cutanată malignă şi metastazează.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Genera SUN Spray solar SPF50. Previne arsurile solare, ajută la regenerarea pielii şi o protejează împotriva îmbătrânirii premature. Are filtre UVA şi UVB.

Problemele pielii cauzate de soare. Sfatul specialistului

Ţine de noi să ne protejăm pielea, iar regulile sunt simple şi sunt la îndemâna tuturor:

  • folosim SPF indiferent de sezon,iar atunci când mergem la mare sau avem activitate în aer liber îl reaplicăm obligatoriul la două ore;
  • există chiar şi capsule pe care le putem lua pentru protecţie solară suplimentară;
  • purtăm pălărie şi chiar haine de plajă cu protecţie solară;
  • nu ne expunem în orele de vârf, adică în intervalul 11:00-17:00;
  • o dată pe an mergem la un control dermatoscopic al aluniţelor pentru a ne asigura că nu s-au produs modificări pe care nu le observăm.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.