Vacanta de vara este un moment mult asteptat de toata lumea. De aceea, trebuie sa ne luam toate masurile de siguranta ca nimic sa nu ne strice bucuria concediului. Cele mai frecvente probleme de sanatate care pot interveni in vacanta sunt insolatiile, arsurile solare, problemele digestive, intepaturile de insecte si starile de deshidratare.
Pentru multi dintre noi, expunerea la soare este deliciul perioadelor de concediu in sezonul estival. Insa expunerea indelungata poate determina, pe langa bronzul mult ravnit, si aparitia arsurilor solare. In ciuda avertismentelor medicilor referitoare la riscurile unei expuneri necontrolate la razele UV, in fiecare an un numar important de persoane se prezinta la medic cu arsuri, asa ca fiti foarte atenti. Riscul de arsura este mult mai mare la persoanele cu pielea deschisa la culoare. Iata ce trebuie sa faceti pentru a preintampina problemele estivale de sanatate.
Insolatia
Insolatia este ansamblul simptomelor care apar in urma expunerii indelungate la razele solare: cresterea temperaturii corpului, inrosirea excesiva a pielii, transpiratii, durere de cap, crampe musculare, stare de rau, ameteli, greata, varsaturi, tahicardie, uneori lesin. In cazul unei cresteri excesive a temperaturii corpului (hipertermie maligna), pot aparea si simptome neurologice. Diagnosticul este relativ simplu de stabilit daca simptomele mentionate apar in contextul expunerii excesive la soare.
Tratamentul insolatiei
Tratamentul insolatiei nu trebuie neglijat, din cauza evolutiei posibile spre complicatii grave. In primul rand este necesara scaderea rapida a temperaturii corpului prin gesturi simple, cum ar fi repausul intr-un loc racoros, umbrit, consumul de lichide reci, stropirea cu apa a capului si membrelor. In cazuri mai grave poate fi necesara internarea in spital. Ca masuri preventive se recomanda evitarea expunerii la soare, in special in timpul orelor de pranz, protejarea capului prin purtarea de palarii, un consum adecvat de lichide (2-2,5 l/zi). Soarele poate determina si leziuni oculare. Razele ultraviolete afecteaza retina, corneea, dar si cristalinul, sporind riscul de cataracta. De aceea, se recomanda protejarea ochilor vara cu ochelari de soare ce au lentile de calitate.
Arsurile solare
Au grade variabile de gravitate. In prima faza, pielea se inroseste si devine sensibila, ulterior, daca arsura este mai severa, apar basicute pline cu lichid. Dupa cateva zile, acestea se sparg si apare pruritul (senzatia de mancarime). Daca arsurile solare sunt severe, isi fac simtita prezenta febra, durerile de cap, frisoanele. Pentru tratamentul arsurilor solare se recomanda aplicarea de comprese reci pe zonele afectate, administrarea de acetaminofen, aspirina sau alt antiinflamator non-steroidian pentru ameliorarea disconfortului si inflamatiei, aplicarea unui gel cu aloe vera sau a unei creme cu hidrocortizon 1% pe zonele afectate. Basicutele nu trebuie sparte, iar pielea trebuie spalata frecvent cu apa calduta si sapun pentru a preveni infectiile. Daca arsurile sunt mai severe, trebuie consultat un medic.
Arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele
Pot duce la o serie de complicatii: infectii ale pielii in urma ruperii basicutelor, aparitia unor leziuni cutanate precanceroase sau chiar a cancerului de piele, probleme oftalmologice. Arsurile solare repetate duc la accelerarea fenomenului de imbatranire a pielii, cu pierderea elasticitatii tegumentului, aparitia ridurilor profunde, a unor pete maronii la nivelul fetei, mainilor sau pe spate.
Leziunile precanceroase ale pielii se prezinta ca zone maronii sau decolorate pe zonele tegumentare care au suferit in urma arsurilor solare (de obicei cap, fata, gat, urechi, maini, picioare). Aceste leziuni pot evolua spre cancer de piele in lipsa unui tratament corespunzator. Expunerea excesiva si indelungata la soare, chiar in absenta arsurilor solare, creste riscul de cancer de piele (melanom), prin afectarea ADN-ului din celulele pielii. Arsurile solare din perioada copilariei sau adolescentei cresc riscul aparitiei unui melanom malign la varsta adulta. Orice leziune suspecta sau modificarea aspectului unei leziuni cutanate mai vechi impun prezentarea de urgenta la medicul dermatolog.
Deshidratarea
Starile de deshidratare sunt frecvent intalnite in timpul verii. In acest caz, trebuie sa beti multe lichide, sa stati la umbra, sa va programati activitatile zilnice astfel incat sa evitati deplasarile in timpul pranzului, cand temperaturile sunt cele mai ridicate. Persoanele care prezinta simptome, cum sunt ametelile, gura uscata, palpitatiile, uneori halucinatiile, trebuie mutate de urgenta in incaperi racoroase. De asemenea, trebuie sa consume lichide suficiente. Cazurile severe necesita tratament in spital pentru administrarea de perfuzii intravenoase.
Toxiinfectiile alimentare
Vara este si anotimpul toxiinfectiilor alimentare. Pentru prevenirea acestora, se recomanda spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, atunci cand preparati alimentele, spalarea fructelor si legumelor cu apa din abundenta, depozitarea alimentelor perisabile in frigider, izolate in ambalaje corespunzatoare. In prezenta simptomelor – greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, febra – se recomanda prezentarea la consult medical. Dieta este foarte importanta: in primele zile sunt indicate alimentele predominant lichide, ceaiuri, paine prajita, mucilagiu de orez etc.
Intepaturile de insecte
Pot fi foarte deranjante, in special pentru persoanele alergice. Acestea pot prezenta prurit, umflarea anumitor zone ale corpului, a buzelor si limbii, cu aparitia sufocarii. De aceea, trebuie sa se prezinte de urgenta la spital. Pentru a preveni intepaturile de insecte, imbracati-va cu haine deschise la culoare si evitati folosirea parfumurilor tari, in special florale. Cazurile mai usoare necesita doar administrarea unui medicament antihistaminic si, eventual, a unei creme antialergice locale.
Infectiile fungice
Si acestea sunt mai prezente in timpul verii, deoarece ciupercile se dezvolta in mediu umed si cald: incaltaminte, piscine, camere de dus. Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul picioarelor si pliurilor corpului (inghinal sau sub sani la femei). Ciuperca piciorului apare in special la cei care poarta incaltaminte stransa pe picior (adidasi) si se manifesta prin prurit, inrosirea pielii, senzatie de arsura, aparitia crapaturilor la nivelul pielii. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in aplicarea unor lotiuni sau creme antifungice local, mentinerea pielii curate si uscate. In cazurile severe, se administreaza medicamente antifungice pe cale orala.
Infectiile fungice apar mai ales la persoanele care poarta incaltaminte ce nu lasa piciorul sa respire. Asadar, purtati incaltaminte lejera, spalati-va zilnic cu apa si sapun, folositi o pudra de corp pentru a absorbi transpiratia si evitati aparitia acestor infectii.
Dr. Camelia Diaconu
Sef lucrari UMF „Carol Davila”
Medic primar boli interne
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”