Problemele asociate tiroidei sunt variate și se pot datora mai multor factori, cum ar fi vârsta și chiar sexul (incidență mai crescută în rândul femeilor). Deși multe simptome glandă tiroidă pot varia semnificativ atât în cadrul aceleiași persoane, în funcție de stadiul bolii, tipul acesteia, cât și de la o persoană la alta, în funcție de starea generală de sănătate, majoritatea se grefează, cel puțin în primă instanță, la nivelul metabolismului. Hormonii tiroidieni reglează căi metabolice importante ale macronutrienților (proteine, lipide, glucide), cu efecte semnificative mai ales în producerea de energie. Astfel, asigură energia necesară funcționării optime a organismului.
În ceea ce privește disfuncțiile asociate cu glanda tiroidă, acestea se pot traduce prin două mari efecte: hipotiroidism, adică producție deficitară de hormoni tiroidieni, respectiv hipertiroidism, adică producție în exces a hormonilor tiroidieni. Întrucât aceste două patologii sunt, în esență, antagoniste, vor duce la simptome glandă tiroidă diferite. Cu toate acestea, statisticile de natură epidemiologică ne arată că cele mai multe persoane cu simptome glandă tiroidă se confruntă cu hipotiroidismul primar, ca urmare a deficitului de iod. Boala Hashimoto, o formă de tiroidită cronică autoimună, altă cauză pentru simptome glandă tiroidă asociate insuficienței.
Simptome asociate hipotiroidismului
Există mai multe simptome glandă tiroidă asociate hipotiroidismului, adică sintezei afectate, în sensul scăderii, a hormonilor tiroidieni. Simptomele pentru diagnostic sunt nespecifice, totuși, în special la pacienții vârstnici care se prezintă cu mai puține simptome glandă tiroidă clasice, decât persoanele tinere. Tabloul clinic de simptome glandă tiroidă poate varia atât în funcție de sex, vârstă, cât și de intervalul de timp din momentul debutului, până în momentul elaborării diagnosticului de certitudine. Cele mai frecvente simptome glandă tiroidă sunt letargia (o stare prelungită de toropeală, apatie), oboseala, intoleranța la frig, creșterea în greutate, pielea uscată.
Aceste simptome glandă tiroidă se cantonează la nivelul mai multor sisteme, cum ar fi:
Manifestări metabolice
- creșterea în greutate (scăderea ratei metabolice și creșterea indicelui de masă corporală);
- sensibilitatea la frig;
- oboseala.
Manifestări cardiovasculare
- scăderea capacității de efort;
- dificultăți de respirație;
- scăderea frecvenței cardiace.
Manifestări neurosenzoriale
- modificări în acustica vocală (răgușeală);
- reducerea sensibilității olfactice, gustative, dificultăți acustice (ușoară hipoacuzie).
Manifestări neurologice și psihiatrice
- tulburări de memorie;
- parestezii;
- tulburări de dispoziție.
Manifestări gastrointestinale
- constipația (nivelurile scăzute de T3 și T4 încetinesc toate sistemele organismului, inclusiv motilitatea gastrică, esofagiană, cu simptome glandă tiroidă la nivel gastrointestinal).
Manifestări endocrinologice
- galactoree;
- infertilitate sau subfertilitate;
- tulburări menstruale;
- apariția gușei (glanda tiroidă mărită).
Manifestări musculo-scheletice
- slăbiciune musculară;
- crampe musculare;
- artralgie (dureri articulare).
Manifestări hematologice
- sângerări;
- vindecare deficitară și întârziată a rănilor (aceste simptome glandă tiroidă se datorează mai ales faptului că sinteza scăzută de hormoni tiroidieni duce la o scădere a sintezei de colagen tip IV și hidroxiprolină în timpul fazei proliferative de vindecare a rănilor);
- anemie ușoară.
Manifestări dermatologice și la nivelul anexelor cornoase ale pielii
- piele uscată, aspră și căderea excesivă a părului.
Ca urmare a efectelor pleiotrope ale hormonilor tiroidieni, aceste simptome glandă tiroidă, care se asociază disfuncției, interesează aproape toate organele și sistemele de organe. Există multe implicații clinice la nivelul sistemului cardiovascular. Hipotiroidismul duce la creșterea rapidă a rezistenței vasculare, scăderea debitului cardiac și disfuncția ventriculului stâng. Leziunile de la nivelul miocardului și efuziunile pericardice (acumulare de lichid în pericard) sunt frecvente la persoanele cu hipotiroidism. Alte simptome glandă tiroidă la persoanele cu hipotiroidism se asociază caracteristic sindromului metabolic (hipertensiune, dislipidemie, greutate crescută).
Simptome asociate hipertiroidismului
Hipertiroidismul este o tulburare care duce la simptome glandă tiroidă relativ specifice. Totuși, acestea pot să difere în funcție de etiologia subiacentă, iar hipertiroidismul se prezintă cu foarte multe astfel de etiologii. De asemenea, aceste simptome glande tiroidă pot fi evidente sau chiar subclinice, ușor de trecut cu vederea. Hipertiroidismul evident se definește clinic prin prezența nivelurilor scăzute ale hormonului de stimulare tiroidiană (TSH), cu niveluri crescute de T3 și T4 (în unele cazuri, doar unul poate fi crescut). Ca și în cazul hipotiroidismul, există o serie de simptome glandă tiroidă care, observate cu atenție, pot ridica suspiciunea acestei boli.
Manifestări constituționale
- pierdere marcantă în greutate, în ciuda unui apetit normal sau crescut;
- intoleranța la căldură, hiperhidroză (transpirație excesivă), polidipsie (sete exagerată).
Manifestări neuromusculare și psihiatrice
- tremor muscular (în special la nivelul extremităților);
- spasme musculare;
- nervozitate;
- anxietate;
- oboseală;
- insomnie, probleme cu somnul;
- dificultăți de concentrare;
- hiperactivitate.
Manifestări cardiovasculare
- palpitații;
- bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială);
- tahicardie (creșterea frecvenței cardiace).
Manifestări respiratorii
- dispnee (respirație dificilă, senzația de aer insuficient);
- tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii).
Manifestări gastrointestinale
- creșterea frecvenței scaunelor;
- sensibilitate abdominală;
- greață și vărsături.
Manifestări dermatologice
- transpirație excesivă;
- piele umedă, caldă și moale la atingere.
Manifestări oculare
- exoftalmie (boala Graves);
- diplopie (vedere dublă);
- umflarea pleoapelor;
- senzația de iritație la nivelul ochilor;
- durere și disconfort la nivel retroorbital;
- retracția palpebrală;
- edem periorbital;
- aspect de ochi roșu, injectat;
- oftalmoplegie.
Manifestări endocrinologice
- ginecomastia (mărirea în volum a sânilor în rândul populației de sex masculin);
- infertilitatea, subfertilitatea și tulburări menstruale (la persoanele de sex feminin).
Aceste simptome glandă tiroidă pot varia în funcție de mai mulți factori, cum sunt vârsta, sexul, comorbiditățile asociate, stadiul bolii și cauza subiacentă. De exemplu, persoanele în vârstă par să prezinte simptome glandă tiroidă, în prezența patologiei, mai ușor de trecut cu vederea, chiar subdiagnosticate, dar sunt mai susceptibile să dezvolte complicații cardiovasculare. Persoanele mai tinere prezintă simptome glandă tiroidă mai ușor de tradus în contextul unei patologii, dar și un risc mai scăzut de complicații asociate. În comparație cu persoanele cu vârsta de peste 60 de ani cu tiroida sănătoasă, cei hipertiroidieni prezintă risc de 3 ori mai mare de fibrilație atrială.
În cele din urmă, principalele simptome glandă tiroidă depind de etiologia subiacentă, însă cele mai mult sunt asociate stărilor hiperadrenergice, respectiv hipermetabolice. Un simptom foarte comun este pierderea neintenționată în greutate, palpitațiile frecvente, tremurăturile, precum și sensibilitatea excesivă la căldură. Dispneea în timpul efortului este frecventă. Simptome glanda tiroidă sunt și căderea părului (spontană sau la perierea blândă), scăderea libidoului, slăbiciune musculară semnificativă. Oligomenoreea sau amenoreea sunt manifestări frecvente asociate cu starea de hipertiroidism în rândul persoanelor de sex feminin.
Foto: shutterstock.com