Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Probleme ale pielii care dau batai de cap

26 februarie 2013
Share

Acneea rozacee, lipoamele, petele, fiecare dintre noi se poate confrunta cu astfel de probleme ale pielii. Impetigo, de exemplu, este o infectie bacteriana dintre cele mai obisnuite la copii si se manifesta prin aparitia unor vezicule rosii care se pot sparge, secretand apoi un lichid care se transforma intr-o crusta.

Contrar credintei populare, aceasta afectiune nu apare din lipsa igienei, ci este vorba de o infectie cu stafilococul auriu sau cu un streptococ. Boala este contagioasa si se transmite cu usurinta prin utilizarea prosoapelor comune, lenjeriei intime, hainelor, jucariilor etc. Copiii pot dezvolta aceasta afectiune dupa o alergie sau gripa.

Mai exista si alte afectiuni ale pielii care ne dau batai de cap si cu care ne luptam intr-un anumit moment al vietii.

Petele albe de sub piele

Inainte de a deveni albe, sunt mai intai de culoare inchisa, insotite de mancarimi si exfoliere. Este vorba de o varianta a pitiriazisului versicolor care evolueaza, practic o micoza a tegumentului care modifica aspectul pielii si care apare, de obicei, pe umeri, brate, piept si in zona inghinala. Aceasta afectiune este mult mai frecventa in zonele cu un climat tropical si subtropical si in tarile cu un climat temperat, declansandu-se sau agravandu-se in perioada estivala, cand caldura si umiditatea sunt crescute. Daca nu este tratat, persista pe o perioada nedefinita si poate aparea si disparea din cand in cand. Medicamentele antifungice aplicate pe zonele afectate sunt foarte benefice, la fel si utilizarea unui gel de dus special.

Lipoamele sunt periculoase?

Lipoamele sunt tumori benigne, nedureroase, care nu prezinta niciun fel de pericol. Pot avea marimi diferite si sunt formate din tesut gras. De cele mai multe ori, sunt mobile la palpare. Lipoamele se formeaza de-a lungul timpului si apar la toate grupele de varsta, iar obezitatea este unul dintre factorii de risc. Unele dintre aceste lipoame se pot dezvolta in mod semnificativ sub piele, de obicei pe brate, spate, gat. De regula, se indeparteaza fie din motive estetice, fie pentru ca pot comprima un pachet vasculo-nervos.

Alopecia areata

Alopecia presupune pierderea podoabei capilare, zonele lipsite de par avand, de obicei, o forma rotunda sau ovala, insa pot fi afectate si alte zone, precum genele, sprancenele, axilele etc. Se pare ca este o boala a sistemului imunitar si poate aparea sporadic la mai multi membri ai aceleiasi familii. Este obligatoriu consultul medicului dermatolog, astfel incat parul sa se poata regenera.

 

Acneea rozacee dupa 50 de ani

Acneea rozacee nu trebuie confundata cu acneea juvenila. Acneea rozacee nu are nicio legatura cu varsta. Primul stadiu este cuperoza, cand roseata devine permanenta, deoarece venele se dilata si apar liniile rosii in zona nasului. In acest stadiu pot aparea papulele si pustulele, asemanatoare cosurilor. Aceste umflaturi nu au nimic in comun cu cosurile, desi, de cele mai multe ori, sunt confundate. Exista numeroase tratamente care, de-a lungul timpului, s-au dovedit eficiente.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.