Termeni precum “bacterii” sau “virusuri” declanseaza in mentalul fiecaruia mecanisme defensive. Totusi, este bine de stiut ca anumite bacterii sunt responsabile de conservarea starii de sanatate a organismului, la fel cum vaccinurile au la baza virusul de care se presupune ca trebuie sa ne protejeze.
Chiar si atunci cand suntem sanatosi, organismul adaposteste in structura lui un mare numar de bacterii, aproximativ 400 de tipuri. Acestea nu imbolnavesc organismul ci, din contra, au rol de protectie in fata bacteriilor cu adevarat daunatoare. Prin urmare, exista doua tipuri de bacterii cu care oamenii interactioneaza zilnic: bacteriile „prietenoase” care populeaza pielea si tractul digestiv si bacteriile „daunatoare”, a caror inmultire determina aparitia diverselor boli infectioase. La nivelul organismului se da o lupta constanta intre aceste doua tipuri de microorganisme.
Ce sunt probioticele?
Atunci cand vorbim de probiotice, vorbim de microorganisme vii ce se situeaza in cavitatea bucala, tubul digestiv, caile respiratorii si sistemul uro-genital. Rolul acestora este sa lupte cu alte bacterii cu care organismul intra in contact si sa evite instalarea diverselor afectiuni: infectiile uro-genitale, respiratorii, infectii ale tractului digestiv. Mai mult, aceste bacterii sunt responsabile de realizarea unei digestii eficiente, ele avand un rol important in descompunerea alimentelor si, deci, in absorbtia substantelor hranitoare. Un alt rol al probioticelor este preventia impotriva alergiilor si controlul nivelului de colesterol.
Atunci cand echilibrul se perturba
Anumite aspecte ale vietii sau anumite tratamente pot perturba echilibrul bacterian al organismului. Astfel, infectiile netratate, stresul si tratamentele indelungate (chiar si cele prescrise de medic) distrug bariera bacteriilor prietenoase, provocand o scadere a sistemului imunitar. Sistemul digestiv este primul care are de suferit in urma unui tratament cu antibiotice, acestea distrugand 99% din bacteriile necesare bunei desfasurari. In aceste conditii, chiar daca pacientul isi rezolva problema, se va confrunta cu dureri abdominale, flatulenta, constipatie sau diaree. Tot antibioticele pot determina aparitia unor micoze (candidoza) la nivelul florei genitale. Tocmai de aceea astfel de tratamente agresive sunt administrate cu un tratament adjuvant ce are la baza probiotice.
Probioticele la copii
La nou-nascuti popularea cu bacterii benefice se face inca de la nastere, atunci cand el intra in contact cu mucoasele vaginale. In viata intrauterina corpul bebelusului este steril. Formarea sistemului de protectie se face treptat, ca o adaptare a copilului la noul mediu. Problemele digestive pe care le intampina uneori bebelusii (colicile, diareea) se datoreaza tocmai unei insuficiente dezvoltari a bacteriilor benefice.
Principalele bacterii ce fac parte din flora intestinala sunt: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve si Pediococcus acidilactici. Corpul produce in mod natural toate aceste bacterii, desigur, doar in conditiile in care se vorbeste de o dieta sanatoasa insotita de activitati fizice si lipsita de excese.
Efectele inaintarii in varsta
Sistemul probiotic al organismului se deterioreaza, de cele mai multe ori odata cu inaintarea in varsta. Stilul de viata (stresul, fumatul, poluarea), alimentatia nesanatoasa (consumul apei de la robinet, alimentatia bogata in grasimi, produsele puternic procesate) si chiar dietele de slabire drastice pot provoca in timp afectarea echilibrului bacteriilor protectoare. In aceste cazuri putem apela la suplimente nutritive care au ca rol refacerea si fortificarea sistemului imunitar.
Alegeti o alimentatie sanatoasa!
Alegerea unor medicamente pentru refacerea organismului nu se face la intamplare, ci trebuie consultat medicul de familie. Este bine ca un astfel de medicament sa contina un numar mare de bacterii benefice, precum si de prebiotice. Cea mai importanta este insa alimentatia. Astfel, consumul de ceapa, praz si iaurt poate reface in mod natural echilibrul organismului.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie