Revista care te menține sănătos

Știri

Privarea de somn creşte riscul multimorbidităţii

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
25 noiembrie 2022
Share
Privarea de somn creşte riscul multimorbidităţii

Ziua are doar 24 de ore, timp pe care care trebuie să-l gestionaţi cât mai eficient pentru a putea acoperi toate activităţile cotidiene. Astfel, de la caz la caz, trebuie să aveţi în vedere: serviciul, cumpărăturile, treburile casnice, momentele petrecute cu familia, întâlnirile cu prietenii, cursurile sau practicarea unor hobby-uri. În aceste condiţii, când ziua a devenit, parcă, insuficientă pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor, ce loc ocupă dormitul pe lista priorităţilor dumneavoastră?

Un studiu efectuat recent de către cercetătorii britanici de la UCL Institute of Epidemiology and Health Care vă oferă motivaţia de care aveţi nevoie pentru a vă organiza activităţile cotidiene abia după ce v-aţi odihnit suficient. Aceştia sugerează că somnul cu o durată mai mică de cinci ore, practicat până la sfârşitul vieţii de către pacienţii de vârstă mijlocie, ar putea duce la apariţia a cel puţin două boli cronice. Studiul a fost publicat recent în PLOS Medicine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl; un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

„Moş Ene” pus sub lupă timp de 25 de ani

Prin intermediul acestui proiect, cercetătorii au analizat impactul duratei somnului asupra sănătăţii unui eşantion de peste 7000 de bărbaţi şi femei, la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani. Studiul s-a întins pe o perioadă de 25 de ani. În acest timp, oamenii de ştiinţă au examinat relaţia dintre durata somnului, mortalitatea şi diagnosticele de două sau mai multe boli cronice (spre exemplu, boli cardiovasculare, cancer sau diabet) apărute în cazul fiecărui participant.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl; recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Legătura dintre privarea de somn şi multimorbiditate

Subiecţii în vârstă 50 de ani care au raportat că au dormit cel mult cinci ore pe noapte au prezentat riscuri mai mari de îmbolnăvire decât cei care şi-au făcut norma de somn. Astfel, ei avut cu 20% mai multe şanse să fie diagnosticaţi cu o boală cronică şi cu 40% mai multe şanse să fie diagnosticaţi cu două sau mai multe boli cronice în următorii 25 de ani, comparativ cu persoanele care au dormit până la şapte ore pe noapte. Mai mult decât atât, participaţii care la vârstele de 50, 60 şi respectiv 70 de ani au dormit timp de cinci ore sau mai puţin au prezentat un risc de multimorbiditate cu 30 până la 40% mai mare decât cei care şi-au făcut norma de somn.

Cum ne ajută hormonii să avem un somn liniştit

multimorbiditate, privare de somn, somn, somn odihnitor,

„Pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii îşi schimbă modul de a dormi. Cu toate acestea, se recomandă să un somn cu o durată de 7 până la 8 ore pe noapte. Duratele care depăşesc sau se află sub acest prag sunt asociate diagnosticării cu două sau mai multe boli cronice, explică autoarea studiului”, dr. Severine Sabia.

Insomnie? Incercaţi passiflora, valeriană sau melatonină!

Câteva sfaturi pentru un somn de calitate

Pentru a vă putea bucura de un somn odihnitor în timpul nopţii, specialiştii vă recomandă ca dormitorul să fie cufundat în linişte şi întuneric. De asemenea, foarte importantă este şi temperatura. Evitarea dispozitivelor electronice şi a meselor grele înainte de culcare v-ar putea ajuta să adormiţi mai repede decât în mod obişnuit. Totodată, activitatea fizică desfăşurată în timpul zilei şi expunerea la lumină naturală sunt de folos în obţinerea unui somn bun.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.