Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Principalii factori de risc cardiovascular in cazul doamnelor

26 aprilie 2012
Share

Viata omului modern, caracterizata prin complexitate si ritm alert, ridica o serie de provocari, iar organismul este nevoit sa le faca fata in permanenta. Din pacate, unele caracteristici ale modului intens de a trai sunt legate de anumite riscuri cardiovasculare.

Stresul cotidian, fumatul, exercitiul fizic tot mai redus, alimentatia tip fast-food si excesul ponderal sunt factori ce intervin negativ asupra starii de sanatate, mai ales la nivel cardiovascular. Femeile insa, indiferent de grupa de varsta, sunt supuse unui risc crescut specific, din cauza indatoririlor duble, legate de casa, dar si de cariera, care le amplifica gradul de stres cotidian.

Boala tromboembolica, pe primul loc

Boala tromboembolica (tromboza venoasa profunda, cunoscuta si ca flebita, varice sau insuficienta venoasa) reprezinta un risc aparte pentru populatia feminina. Este dovedita asocierea ei cu folosirea contraceptivelor orale, cu sarcina, precum si cu terapiile de substitutie hormonala utilizate in tratamentul menopauzei. Din fericire, exista metode moderne extrem de eficiente pentru depistarea precoce a acestei patologii venoase, si anume examenul de tip Doppler venos (neinvaziv si sigur atat pentru mama, cat si pentru fat).

Tratamentele hormonale si fumatul, risc major pentru bolile inimii

Anticonceptionalele orale pot avea o legatura cu aparitia unor patologii severe, cum ar fi trombozele venoase periferice sau unele accidente vasculare cerebrale, frecvente in primul an de la inceperea folosirii lor. Consultati medicul specialist cardiolog in urmatoarele situatii: hipertensiune arteriala, diabet zaharat si fumat. Asocierea tratamentelor hormonale cu fumatul reprezinta un factor de risc major de afectiuni cardiovasculare.

Sindromul metabolic, din ce in ce mai prezent

Sindromul metabolic este un concept medical relativ nou aparut in SUA in ultimii ani, in urma efectuarii unor studii. Acesta include 5 caracteristici morfologice si biologice, dupa cum urmeaza:

  • Hipertensiune arteriala;
  • Obezitate abdominala;
  • Cresterea trigliceridelor;
  • Scaderea colesterolului „bun”;
  • Cresterea glucozei sangvine.

Creste semnificativ riscul complicatiilor cardiovasculare grave

Asocierea tuturor acestor elemente la aceeasi persoana duce la cresterea semnificativa a riscului de complicatii cardiovasculare grave, cum ar fi: cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, arteriopatii ale membrelor. Masurile esentiale in abordarea terapeutica a acestui sindrom sunt reprezentate, pe de-o parte, de actiunea asupra sedentarismului si a obezitatii prin miscare si dieta, iar pe de alta parte, de scaderea trigliceridelor concomitent cu cresterea colesterolului „bun”.

Statisticile Asociatiei Romane de Cardiologie arata ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune, considerata cea mai frecventa boala cardiovasculara, atat la nivelul tarii, cat si la nivel mondial. Problema diabetului zaharat este si ea extrem de importanta, deoarece aproape 80% dintre diabetici au si sindrom metabolic.

Sfatul specialistului

Asadar, nu uitati sa va adresati specialistului cardiolog in situatii speciale, precum: prezenta elementelor de risc pentru tromboze venoase, pregatirea pentru unele calatorii lungi cu avionul, inceperea unui tratament cu anticonceptionale orale si suspectarea unui sindrom metabolic. In acest fel, tot mai multe femei moderne vor putea face din grija pentru propria sanatate o prioritate.

Dr. Viorel Dan

Medic cardiolog, Doctor in stiinte medicale

Membru al Societatii Americane de Ecocardiografie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.