Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Principalele probleme oculare de sezon

Dr. Speranta Schmitzer, medic primar oftalmologie; Clinica Oftalmestet; [email protected]; tel.: 021.322.82.45; dr. Ioana Popteanu, medic specialist oftalmologie; Clinica Oftalmestet; [email protected]; tel.: 021.322.82.45
16 iunie 2022
Share
Principalele probleme oculare de sezon

„La soare te poţi uita, dar…” de fapt, nu prea. Dacă priviţi direct în soare urmările pot fi devastatoare. Razele UV ajung la nivelul retinei în zona centrală (macula), de acuitate vizuală maximă, cu care vedem detalii şi culori, unde pot produce arsuri şi modificări ireversibile. Astfel, poate apărea pierderea vederii în centrul câmpului vizual.

Principalele afecţiuni acute întâlnite vara sunt conjunctivitele, blefaritele şi keratitele. Dacă ne referim la afecţiunile cronice ce se pot agrava prin expunere prelungită la soare, acestea sunt reprezentate de pterigion şi formaţiunile tumorale, pigmentate sau nepigmentate, localizate la nivelul conjunctivei sau tegumentului palpebral. Orice persoană care se expune excesiv la soare fără protecţie, frecventează piscinele sau nu respectă regulile de igienă elementară (spălatul pe mâini) poate fi afectată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VisualMax, recomandat pentru îmbunătăţirea vederii şi menţinere sănătăţii ochilor.

Conjunctivită alergică sau de bazin?

Conjunctivita cu incluzii sau de bazin este o afecţiune inflamatorie a conjunctivei, produsă de o bacterie (chlamidozoon oculo-genital), ce se dezvoltă în mediul umed şi este foarte contagioasă. Conjunctivita alergică este determinată de expunerea individului la factorul alergen şi nu este contagioasă.

Ambele tipuri de conjunctivită evoluează bilateral şi au o simptomatologie puţin specifică, ce se caracterizează prin senzaţie de corp străin, lăcrimare, edem palpebral (umflarea pleoapei), secreţii conjunctivale moderate, hiperemie conjunctivală. În cazul conjunctivitei alergice domină mâncărimea şi se poate identifica prin anamneză o predispoziţie a pacientului pentru alergii, un teren atopic. În cazul lor se administrează un tratament antialergic atât local (picături), cât şi general (pastile), şi li se recomandă evitarea expunerii la alergen. În cazul conjunctivitei bacteriene se administrează un tratament local antibiotic şi antiinflamator.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Fotofobia

Intoleranţa la lumină sau fotofobia reprezintă disconfortul resimţit de ochi în lumină puternică, incapacitatea de a tolera lumina. Poate fi asociată sau nu cu o afecţiune oculară. Persoanele care au ochii de culoare deschisă dezvoltă mai frecvent sensibilitate la lumină puternică. Fotofobia provoacă închiderea sau mijirea ochilor, durerea oculară sau de cap şi se întâlneşte cel mai frecvent în leziuni ale corneei – keratite, arsuri, eroziuni.

Blefarita sau conjunctivita? Aliati din natura

Fotokeratita

Reprezintă suferinţa corneei indusă de expunerea prelungită la raze UV. Se întâlneşte la sudorii care nu folosesc masca de protecţie, la persoanele care lucrează cu lămpi cu ultraviolete, dar nu folosesc ochelari de protecţie, la schiori, pescari, marinari sau practicanţi ai sporturilor acvatice (surf) ce nu îşi protejează ochii cu ochelari de soare şi se expun la lumina solară reflectată de zăpadă sau apă.

Este o afecţiune deosebit de dureroasă, pacientul fiind incapabil să deschidă ochii. Durerea oculară se însoţeşte de intoleranţă la lumină, lăcrimare, edem palpebral şi vedere înceţoşată. Tratamentul constă în picături şi geluri cu rol de regenerare a corneei şi, desigur, evitarea factorului cauzator.

Pterigionul

Este o degenerare a conjunctivei ce invadează corneea. Dacă în primele faze ale bolii principala problemă este considerentul estetic (pacientul are o „pieliţă” pe ochi), pe măsură ce boala avansează apar tulburări ale acuităţii vizuale – pterigionul exercită tracţiuni la nivelul corneei şi induce astigmatism şi vedere înceţoşată, iar în fazele avansate poate acoperi axul vizual. Pterigionul are ca factor favorizant al dezvoltării expunerea prelungită la razele UV.

Blefarita şi ochiul uscat

Blefarita şi sindromul de ochi uscat pot fi întâlnite ca entităţi separate sau se pot asocia ori determina una pe cealaltă. Sindromul de ochi uscat poate fi agravat vara din cauza mediului uscat, a căldurii sau a aerului condiţionat ce favorizează evaporarea filmului lacrimal. Tocmai de aceea, este recomandată suplimentarea administrării de lacrimi artificiale în sezonul cald.

Blefarita poate fi şi ea agravată de expunerea prelungită la soare şi de mediul uscat, fiind indicată folosirea de creme hidratante cu FPS crescut. Întrucât este o afecţiune ce poate avea o etiologie diversă – vicii de refracţie, alergii, parazitoze – diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist.

Formaţiuni tumorale oculare şi palpebrale

Există studii care arată că expunerea prelungită la raze UV poate determina apariţia unor formaţiuni tumoarale la nivelul conjunctivei – carcinoame scuamoase. Acestea debutează la nivelul conjunctivei, însă pot invada corneea sau globul ocular cu potenţial de pierdere a vederii. În ceea ce priveşte tumorile palpebrale, expunerea excesivă la lumina soarelui poate determina apariţia de novo a unor formaţiuni tumorale sau degenerarea malignă a unor formaţiuni benigne preexistente – melanoame/epitelioame.

Dr. Speranta Schmitzer: „Nicio tumora la nivelul pleoapelor nu doare”

Prevenţie

Cremele cu FPS protejează pielea sensibilă a pleoapelor de arsurile solare, însă nu au efect la nivelul corneei sau al conjunctivei. În ceea ce priveşte conjunctivitele şi mersul la piscină este de preferat să frecventăm bazine cu apă curată, suficient de bine clorinată, să menţinem în permanenţă o igienă corespunzătoare şi să evităm mersul la piscină dacă suntem bolnavi sau sub tratament.

Lentila ochelarilor de soare pe care trebuie să-i purtaţi trebuie să ofere protecţie sporită anti-UV, de preferat să fie polarizată. De asemenea, este indicată o lentilă mai mare pentru a proteja ochii şi zona perioculară.

Lentilele de contact vara

Orice purtător de lentile de contact ar trebui să folosească lacrimi artificiale pe toată durata folosirii lor, pentru a asigura o hidratare adecvată a corneei. Totodată, mediul uscat, cu mult praf şi lipsa igienei riguroase pot duce la complicaţii precum conjunctivitele sau keratitele.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.