Artrita reumatoidă este o boală autoimună cronică care provoacă dureri şi inflamaţii ale articulaţiilor. De asemenea, poate provoca şi probleme mai puţin vizibile, cum sunt şi cele legate de sănătatea orală. Altfel spus artrita reumatoidă nu afectează dantura în mod direct, dar îşi lasă „din plin” amprenta asupra ei. Aflaţi mai departe care sunt principalele probleme dentare cauzate de artrita reumatoidă.
Osul maxilarului, dinţii şi alte structuri orale au nevoie de un sistem de susţinere puternic, iar artrita reumatoidă (AR) poate îngreuna periajul regulat şi folosirea aţei dentare. Anumite medicamente utilizate pentru a trata artrita reumatoidă pot duce la uscăciunea cavităţii bucale şi pot cauza alte probleme în sfera stomatologică. Pierderea osoasă asociată cu artrita reumatoidă poate afecta cu siguranţă sănătatea orală. Iată care sunt principalele moduri în care artrita reumatoidă poate afecta sănătatea orală.
Boala parodontală şi artrita reumatoidă
Boala paradontală poate fi un factor declanşator al artritei reumatoide la unele persoane. Este o boală inflamatorie cronică declanşată de o peliculă de bacterii care se poate dezvolta pe dinţi şi gingii. În cele din urmă, această înmulţire a bacteriilor duce la inflamaţia şi deteriorarea ţesuturilor. Ţesuturile bogate în colagen sunt cele mai expuse riscului de deteriorare atât din cauza artritei reumatoide, cât şi din cauza bolii parodontale.
Probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare
Disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare este o problemă frecventă la persoanele cu artrita reumatoidă. Această articulaţie este folosită de peste 2.000 de ori pe zi pentru a mesteca şi a vorbi. Se crede că între 5% şi 86% dintre persoanele cu AR au disconfort în cazul acestei articulaţii.
Gura uscată duce la probleme dentare
Afecţiunile autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, produc frecvent probleme glandelor salivare, cum ar fi uscăciunea gurii. Iar aceasta cauzează la rândul ei probleme suplimentare, dentare, de exemplu carii. Uscăciunea gurii apare la aproximativ 30-50% dintre persoanele cu artrita reumatoidă. Anumite medicamente utilizate pentru a trata AR pot provoca uscăciunea gurii ca efect secundar.
Artrita reumatoidă, efecte asupra maxilarului
Artrita reumatoidă este o boală cronică în care organismul îşi atacă propriile celule, provocând în timp leziuni şi degradări ale oaselor, articulaţiilor şi altor ţesuturi. Articulaţia temporo-mandibulară este articulaţia care mişcă maxilarul atunci când vorbiţi şi mestecaţi. Problemele la această articulaţie pot fi dureroase şi deosebit de greu de suportat, deoarece nu se poate face nimic pentru a evita utilizarea acestei zone.
Există, de asemenea, o degradare care poate apărea la nivelul maxilarului din cauza evoluţiei AR, precum şi a medicamentelor utilizate pentru tratarea bolii.
Ce probleme dentare poate da tratamentul pentru artrita reumatoidă
Anumite medicamente utilizate pentru a trata AR pot cauza probleme dentare. Medicamentele antireumatice modificatoare de boală (DMARDs) care suprimă sistemul imunitar reprezintă tratamentul principal pentru artrita reumatoidă. În timp ce aceste medicamente fac o treabă bună în reducerea durerii şi inflamaţiei AR, ele pot, de asemenea, să crească riscul de infecţie şi, potenţial, să ducă la pierderea densităţii osoase. Toate aceste lucruri ar putea contribui şi la diverse probleme dentare, cum ar fi apariţia durerilor dentare, dezvoltarea unor infecţii din sfera orală sau pierderea dinţilor.