Dacă ați mers mult (peste 15.000-20.000 de pași într-o zi) sau ați stat câteva ore în picioare și la finalul zilei aveți gleznele umflate putem spune că este ceva normal. Dar dacă aveți gleznele umflate fără să vă fi aflat în niciuna dintre cele două situații este recomandat să mergeți la un control medical. Creșterea bruscă a dimensiunii gleznei indică cel mai frecvent o afecțiune medicală!
Printre principalele cauze, des întâlnite, pentru gleznele umflate sunt leziunile/ traumatismele – de tip luxație sau entorsă. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unui efort prelungit sau a unei accidentări sportive (aproximativ 40% din cazuri). Se manifestă cu durere și incapacitate de utilizare a piciorului afectat. Este recomandat repausul, aplicare de gheață (10-20 minute, la intervale de 30-60 minute) pentru reducerea inflamației și a durerii. Totodată este recomandat să folosiți un bandaj de compresie și să mențineți piciorul ridicat (trebuie să fie poziționat mai sus de nivelul inimii).
Acumularea de lichide (limfedem)
Când vă confruntați cu un limfedem înseamnă că ganglionii limfatici nu mai elimină lichidele din diferitele părți ale corpului. Senzația de greutate în picioare sau umflarea gleznelor sunt semne caracteristice limfedemului. Este recomandată bandajarea piciorului sau purtarea de ciorapi compresivi, masarea ganglionilor limfatici pentru îmbunătățirea drenajului limfatic și efectuarea de exerciții fizice ușoare.
Insuficiența venoasă cronică
Această afecțiune presupune o tulburare a funcției venoase de întoarcere a sângelui de la nivelul picioarelor, înapoi către inimă. Pe lângă edem (umflare) în partea de jos a piciorului, pacientul poate prezenta și ulcerații sau modificări de culoare ale pielii. În funcție de gradul bolii, persoanele cu insuficiență venoasă cronică vor lua la recomandarea medicului medicația necesară normalizării funcției venoase. În plus, li se recomandă și utilizarea ciorapilor compresivi și efectuarea cu regularitate a exercițiior fizice.
Cheagurile de sânge
Umflarea gleznei poate fi cauzată și de prezența cheagurilor de sânge (la nivelul picioarelor). Dacă observați senzație de greutate a piciorului afectat, zonă roșie și caldă la nivelul gambei, durere și edem, culoare schimbată a piciorului apelați neapărat la medic pentru începerea administrării tratamentului anticoagulant. Alături de tratamentul medicamentos este recomandată purtarea ciorapilor compresivi și menținerea piciorului în poziție ridicată.
Sarcina
Gleznele și picioarele gravidei se umflă ca urmare a reținerii de fluide în corp (rezultă edemul de sarcină) și a presiunii asupra gleznelor din cauza greutății. Umflarea bruscă a picioarelor, a feței sau a mâinilor, durerile de cap, nevoia rară de a urina, tulburările de vedere sunt semne de preeclampsie (hipertensiune arterială în timpul sarcinii). Ca mijloace de prevenție și suport gravidelor li se recomandă utilizarea de ciorapi de compresie, aplicarea de comprese reci, consumul de alimente bogate în potasiu, aport scăzut de sare, evitarea cafelei și a statului în picioare perioade lungi.
Alte cauze
Bolile renale, hepatice, cardiace sau unele efecte secundare ale medicamentelor (hormoni, steroizi, antidepresive, antiinflamatoarele nesteroidiene, blocantele canalelor de calciu) pot cauza de asemenea umflarea gleznelor.