Mai mult de jumatate dintre romani asociaza sarbatorile cu mese bogate in preparate traditionale. Daca alimentele ar fi consumate cu masura, nu ar fi nicio problema, insa multe persoane, mai ales cele care au tinut post, fac abuz fara sa se gandeasca la consecinte.
Din acest motiv, medicii atrag atentia asupra cantitatii, dar si calitatii produselor consumate, intrucat va puteti pricopsi cu o toxiinfectie alimentara.
Principalele semne: starea de voma si diareea
Simptomatologia poate diferi de la o persoana la alta, in functie de organism si imunitate. Principalele semne ale toxiinfectiilor alimentare, cunoscute si sub numele de gastroenterocolite acute, sunt durerile abdominale, greata si starile de voma. In unele cazuri, poate fi afectat si colonul, astfel ca pot aparea scaune diareice. Alte semne sunt febra, frisoanele, iar boala poate inainta pana la pierderea cunostintei.
In cazul toxiinfectiilor alimentare, bolnavul pierde electroliti (sodiu-potasiu) si, astfel, se deshidrateaza. Cu cat intoxicatia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai accentuate. Este bine sa aveti grija si la vestimentatie, deoarece schimbarile climatice pot favoriza aparitia bolii.
Atentie la termenele de valabilitate!
Principalele cauze ale acestei boli sunt alimentele alterate, insa poate fi provocata si de fructele si legumele nespalate ori de mainile murdare. Mare atentie si la apa, deoarece favorizeaza transmiterea rapida a bacteriilor, si nu uitati sa verificati termenele de valabilitate ale produselor. Incercati, pe cat posibil, sa nu recongelati alimentele, intrucat inlesnesc inmultirea microbilor si aparitia toxiinfectiei. Medicii va sfatuiesc sa fiti atenti la conserve, la preparatele pe baza de oua (maioneze, creme), lactate si derivatele acestora (frisca) sau la preparatele din carne consumate in diverse localuri.
Riscul de gastroenterocolita acuta este crescut la urmatoarele categorii: copii, varstnici, persoane care sufera de alte afectiuni si cele care au imunitatea scazuta. La un cardiac, spre exemplu, boala se agraveaza mult mai repede din cauza efectelor secundare ale afectiunii majore.
Tratamentul la domiciliu este simptomatic
Toxiinfectiile alimentare se trateaza in functie de gravitate. La domiciliu, medicatia este simptomatica, adica in functie de simptomele pe care le prezinta persoana in cauza. De exemplu, pentru varasturi sunt recomandate medicamentele antiemetice, pentru febra cele antitermice, pentru colici abdominale sunt indicate antispasticele etc. Daca starea se inrautateste, persoanele sensibile trebuie sa apeleze la cel mai apropiat serviciu de urgenta.
Hidratati-va corespunzator!
In situatia in care pacientul prezinta stari de greata si varsaturi, este indicat sa se hidrateze corespunzator. Astfel, trebuie sa consume aproximativ 2 litri de lichid pe zi. Dupa ce starea de sanatate se amelioreaza, pacientul poate consuma un iaurt sau putin orez fiert. In situatia in care va simtiti rau, dar nu puteti elimina substantele toxice din organism, puteti prepara un ceai din plante, de preferat sunatoare, 6 linguri la 1 litru de apa. Dupa ce se raceste, amestecati-l cu 4 lingurite de sare. Va ajuta la evacuarea toxinelor. In caz de diaree, este recomandat sa beti 1 litru de ceai simplu, fara sare.
Daca simptomele toxiinfectiei alimentare nu se amelioreaza dupa repaus la pat si tratament dupa maximum doua zile, chemati de urgenta echipajele de salvare.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Laurentiu Luca,
Director Centrul Medical PULS,
Telefon ambulanta: 021.9733.