Alergiile sunt reactii exagerate de aparare ale organismului la contactul cu o serie de factori externi, precum diverse alimente (lapte, oua, peste, alune, gluten etc.), medicamente (vaccinuri, antibiotice, …
analgezice, anestezice etc.), intepaturi de insecte. Socul anafilactic sau anafilaxia este un tip de reactie alergica imediata si violenta, ce poate pune in pericol viata celui afectat.
Socul anafilactic este o manifestare care afecteaza atat copiii, cat si adultii, fara diferentieri in functie de sex. Aparitia acestei reactii alergice este evidenta atat pentru pacient, cat si pentru cei din jurul lui, simptomele fiind violente, mergand pana la pierderea cunostintei sau chiar moarte.
Cum recunoastem socul anafilactic?
Manifestarile isi pot face aparitia pana la o ora dupa contactul cu factorul alergen. Pacientul prezinta o stare generala de rau fizic ce poate fi detaliata prin:
Eruptii cutanate violente insotite de mancarimi ale pielii; Senzatia de mancarime la nivelul cavitatii bucale, buzelor si gatului; Frisoane; Tulburari ale pulsului si ale tensiunii arteriale; Umflarea fetei; Tulburari digestive (varsaturi, diaree, crampe); Dificultati respiratorii si de deglutitie (inghitire), pana la stopul respirator ce duce la deces daca nu se intervine de urgenta; In unele cazuri este afectata si circulatia sangelui, pielea devenind in aceste cazuri palida si rece; Uneori anafilaxia este insotita de o stare generala de oboseala.
Tratament in regim de urgenta
Pentru eliminarea reactiei alergice, este absolut necesara spitalizarea de urgenta a pacientului. Sub stricta supraveghere medicala i se vor administra intravenos adrenalina, corticosteroizi si antihistaminice. In cazul in care caile respiratorii sunt blocate de inflamarea mucoaselor, este recomandata intubatia traheala. O astfel de manevra medicala se poate realiza numai de cadre medicale specializate.
Preventia, cea mai buna solutie
Masurile de preventie se aplica in cazul persoanelor care sunt constiente de alergie, suferind probabil in trecut si alte episoade anafilactice. Este important deci sa se evite contactul cu substanta alergenica sau sa se efectueze constant, timp de 2-5 ani, tratamente de desensibilizare prin injectari repetate cu mici cantitati ale factorului daunator. Aceasta este o masura prin care se urmareste producerea de anticorpi la substanta respectiva. Astfel este redus riscul unor reactii de respingere. Cei care sunt diagnosticati cu un anumit tip de alergie sunt sfatuiti sa aiba mereu asupra lor o doza de epinefrina, ce poate fi administrata in caz de urgenta chiar in lipsa unui cadru medical. Preventia in cazul copiilor implica si anuntarea persoanelor responsabile de ingrijirea lor (educatori, profesori, bone, medici) pentru a evita contactul cu substantele daunatoare si pentru a sti ce se poate face in cazuri de urgenta.
Cum se acorda primul ajutor?
Primul pas in salvarea celui care a intrat in soc anafilactic este anuntarea serviciilor de urgenta. Pana la ajungerea acestora, victima trebuie sa fie eliberata de orice o constrange: gulerul de la camasa, cureaua, pantalonii etc. Este important ca cel afectat sa fie mentinut in pozitie verticala pe cat posibil, pentru a facilita respiratia intrerupta sau chiar blocata de inflamatia mucoaselor cailor respiratorii. In cazul in care apar stari de voma, victima trebuie asezata orizontal si intoarsa spre lateral. Daca pacientul este intins pe spate, se poate ineca. In cazul in care simptomele indica deficiente circulatorii, persoana trebuie asezata pe spate, cu picioarele ridicate. In conditiile in care apare stopul respirator, sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.
Daca aveti un copil care sufera de alergii, este important sa asistati la o serie de cursuri de prim ajutor pentru a putea face fata unei situatii critice.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie