Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de… luxatie

4 iunie 2018
Share
Primul ajutor in caz de… luxatie

Luxatia reprezinta deplasarea permanenta a doua extremitati osoase ale unei articulatii din pozitia initiala. In general, aceasta se produce in urma unui soc puternic sau din cauza unei miscari bruste, rapide, anormale.

De asemenea, luxatia poate aparea in timpul activitatilor intense ale sportivilor, cum ar fi alergatul sau sariturile.

Durerea poate fi resimtita si la 2-3 ore dupa accidentare

De obicei, luxatiile se produc la glezna, genunchi, cot, mana sau incheietura mainii. In momentul accidentarii, se poate auzi o pocnitura, urmata de durere, fie imediat, fie la doua-trei ore de la incident. Luxatia este des intalnita, indiferent de varsta, cauzata de alunecare, cadere sau, pur si simplu, de o miscare gresita a articulatiei.

Imobilizati articulatia cu o fasa elastica

Atunci cand are loc accidentarea, este important sa va pastrati calmul pentru a putea acorda primul ajutor persoanei in cauza. In primul rand, nu o trageti de picior sau de brat, iar daca s-a lovit la genunchi, asigurati-va ca acesta este in flexie, pentru a permite relaxarea tendonului lui Achile. Asadar, pana ajunge la medic, imobilizati sau sustineti articulatia cu o fasa elastica, avand grija sa nu strangeti prea tare. De asemenea, aplicati pe zona afectata comprese reci sau chiar gheata aproximativ 15-20 de minute, dar sub nicio forma nu masati locul cu probleme.

Primul ajutor la domiciliu

Puteti verifica singuri, acasa, daca arterele si nervii au avut de suferit in urma unei lovituri la incheietura mainii. Asadar, palpati baza incheieturii, in spatele degetului mare, pentru a afla daca pulsul arterial se simte, sau apasati varfurile degetelor de la maini timp de cateva secunde. Daca atunci cand le dati drumul acestea se albesc si in trei secunde revin la culoarea initiala, inseamna ca totul este in regula. In cazul luxatiei la cot, puteti verifica forta musculara prin atingerea acestuia si a bratului cu mana opusa. Daca simtiti amorteala, se recomanda consultul medical de urgenta.

Primul ajutor in caz de... luxatie

Prezentati-va la medic chiar daca nu pare a fi grav!

Pentru a diminua durerea, puteti lua un antiinflamator uzual. Pot fi de folos si antialgicele locale, insa exista posibilitatea sa nu aiba efect foarte puternic. Oricum, chiar daca nu pare a fi ceva grav, specialistii recomanda sa va prezentati la medic in cel mai scurt timp. In majoritatea situatiilor, se impune o radiografie pentru a exclude riscul unei fracturi. In cazul in care ligamentele sunt rupte, operatia este iminenta. In plus, celor carora li se intampla frecvent sa-si luxeze glezna, li se recomanda interventia chirurgicala pentru scurtarea ligamentelor sau mutarea unui tendon pentru a ajuta la stabilitatea gleznei.

Muschii slabiti ai gleznei, factor predispozant in luxatie

Factorii predispozanti in cazul luxatiei gleznei, de exemplu, sunt capacitatea slaba de refacere dupa un incident anterior, abilitatea scazuta in a simti exact unde este articulatia, caz in care muschii nu sunt capabili sa reziste unei luxatii, fiind slabiti. Luxatiile severe de glezna sunt de obicei caracterizate prin dificultatea la mers dupa producerea traumatismului.

Daca aveti de-a face cu o luxatie la glezna, este indicat sa va odihniti piciorul, eventual sa-l sprijiniti pe cateva perne, deasupra nivelului inimii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.