Vi s-a intamplat sa lesinati si sa nu stiti care sunt cauzele? Medicii afirma ca lesinul poate fi atat semnul prevestitor al unei boli grave, cat si un semnal de alarma venit din partea organismului atunci cand anumite vitamine sau minerale lipsesc. Aceste „lipsuri” sunt resimtite in special primavara.
Lipotimia sau lesinul reprezinta pierderea temporara a cunostintei si apare in momentul in care creierul nu primeste suficient sange si, implicit, oxigenul pe care acesta il transporta. Starea de inconstienta poate aparea brusc sau puteti fi cat de cat preveniti de o senzatie de slabiciune care se accentueaza treptat.
Paloarea fetei, senzatia de slabiciune si ameteala anunta lesinul
Lesinul este insotit de pierderea tonusului muscular si paloarea fetei. Inainte de acest episod, persoana in cauza se simte slabita, ametita, apare senzatia de greata, iar vederea se poate intuneca si sunetele pot fi percepute distorsionat. Daca prezentati aceste simptome, mai intai solicitati ajutorul persoanelor din jur, apoi asezati-va sau, daca sunteti acasa, intindeti-va in pat.
Pentru a preveni lesinul, medicii recomanda sa luati micul-dejun inainte de a pleca de acasa. Chiar daca nu sunteti obisnuiti sa mancati dimineata, macar beti un ceai cald, indulcit cu miere. De asemenea, este important sa aveti o alimentatie echilibrata, bazata in special pe fructe si legume.
Cum acordati primul ajutor?
Iata cum trebuie sa procedati in cazul in care cineva de langa dumneavoastra lesina. Daca incidentul are loc pe strada, in primul rand este important sa asezati victima in pozitia decubit lateral (intinsa pe o parte), de preferat pe stanga, iar sub cap fie ii puneti o perna, fie o haina. Se prefera pozitia „intins”, intrucat sangele este atras de gravitatie in partea inferioara a corpului. Acest lucru inseamna ca, daca persoana este asezata pe orizontala, sangele circula mai bine si ajunge in mod adecvat la nivel cerebral. Pozitia „lateral” ajuta mai ales in cazul in care victima are si stari de voma, deoarece astfel nu se poate ineca. Ulterior, verificati caile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturatii, indepartati cureaua sau obiectele foarte stramte si asigurati-va ca persoana are suficient aer, indepartand oamenii din jur.
In cazul in care pacientul nu isi revine, chemati ambulanta!
Eventual, puteti folosi comprese cu apa rece, aplicate pe frunte, insa nu este recomandat sa apelati la clasicul tifon imbibat in otet sau spirt, deoarece, daca victima este alergica la aceste substante, pot aparea alte complicatii mai grave. In plus, nu zdruncinati persoana lesinata, nu o palmuiti si nu incercati sa-i dati sa bea ceva cat timp este inconstienta, intrucat nu poate inghiti corect. Cel mai bine este sa o lasati sa-si revina singura. In cazul in care acest lucru nu se intampla in cateva minute, chemati ambulanta.
Deficitul de vitamine poate provoca lesinul
In principiu, daca lesinul este cauzat de deficitul de vitamine sau de astenie, nu ar trebui sa apara complicatii. In cazul in care persoana se loveste atunci cand cade, trebuie sa fiti atenti si la eventualele lovituri sau vanatai. Chiar daca motivul lesinului este unul minor, iar victima isi revine relativ repede, este bine sa stea intinsa 15-20 de minute. De asemenea, nu uitati sa intrebati daca are alte simptome persistente, precum dureri de cap, spate, dureri in piept, abdominale, dificultati de respiratie sau stare de slabiciune.
Realizati un set complet de analize
Pentru a fi siguri ca ati iesit cu bine din iarna, este recomandat ca, la fiecare inceput de primavara, sa realizati un set de analize. In functie de rezultate, medicul va recomanda suplimentarea anumitor vitamine si minerale sau va sfatuieste sa adoptati un regim alimentar echilibrat. In plus, incercati pe cat posibil sa evitati curele de slabire in aceasta perioada, intrucat organismul este destul de slabit dupa lunile lungi de iarna.