Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de… infarct miocardic

1 martie 2022
Share
Primul ajutor in caz de… infarct miocardic

Afectiunile cardiovasculare se mentin pe locul 1 in ceea ce priveste mortalitatea, depasind cu mult numarul bolnavilor de cancer. V-ati gandit insa cum ati reactiona in cazul in care o persoana apropiata ar face un stop cardiac in preajma dumneavoastra?

In primul rand, este important sa va pastrati calmul, sa chemati ajutoare imediat si, pana la sosirea acestora, sa incepeti sa-i acordati primul ajutor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom

Cand se produce un infarct, inseamna ca miocardul nu mai este hranit, iar celulele sale incep sa moara. In majoritatea cazurilor, persoanele afectate mor la 3-4 ore de la incident daca nu sunt ajutate. De aceea, este important sa recunoasteti simptomele stopului cardiac. Cel mai frecvent semn este durerea toracica, ce poate iradia spre umar, baza gatului sau spate. Aceasta este foarte intensa si dureaza peste 10-15 minute. Poate fi insotita de transpiratii reci si fenomene digestive precum: greata, varsaturi, dureri epigastrice, dar si de ameteli, respiratii scurte si frecvente, batai de inima rapide sau neregulate. Sunt insa si cazuri in care victima simte ca nu are aer sau prezinta tulburari de ritm.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi reducerea îmbătrânirii celulare.

Dati-i bolnavului sa mestece o tableta de aspirina

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti dupa identificarea simptomelor este sa anuntati medicul. Apoi, tineti cont de cateva reguli de prim ajutor. Daca bolnavul este constient, sfatuiti-l sa intrerupa orice efort fizic, ajutati-l sa se aseze si dati-i sa mestece o tableta de aspirina in timp ce chemati ambulanta.

Evaluati-i functiile vitale…

In cazul in care victima este inconstienta, evaluati functiile vitale si incepeti manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. Indepartati cravata si alte accesorii care pot determina compresia cailor respiratorii, urmariti bolnavul timp de 5 secunde pentru a vedea daca respira si verificati-i pulsul. Asezati-l in decupit dorsal (culcat pe spate) pe o suprafata dura, cu capul usor ridicat spre umeri (eventual introduceti un rulou din material moale sub gat), pentru ca limba si tesuturile moi sa nu il impiedice sa respire.

… apoi incepeti manevrele de resuscitare

In situatia in care pacientul nu respira, dar are puls, ridicati-i barbia, deschideti-i putin gura si dupa ce inspirati adanc lipiti-va buzele de gura lui si expirati. Atentie: respiratia corect aplicata trebuie sa ridice toracele bolnavului. Repetati manevra cam de 10 ori intr-un minut si indepartati-va de bolnav imediat dupa insuflarea aerului, avand grija sa verificati pulsul dupa fiecare zece respiratii. Daca pacientul nu are nici puls, nici respiratie, faceti doar doua respiratii gura la gura, apoi incepeti masajul cardiac intr-un ritm alert. Dupa 15 compresii, ridicati-i barbia, realizati doua respiratii si continuati asa.

secundara_infarct_miocardic_inainte de Masajul cardiac realizat gresit poate inrautati starea

Masajul cardiac realizat gresit poate inrautati starea

Masajul cardiac facut gresit poate inrautati starea bolnavului. Asadar, pentru a fi siguri ca executati corect „exercitiul”, identificati sternul (capul pieptului) si, cu degetul mijlociu plasat in acest loc, asezati prima mana peste cealalta si intrepatrundeti degetele pentru a va asigura ca presiunea nu este aplicata pe coaste. Ingenuncheati langa pacient si apasati cu toata puterea, astfel incat sternul sa coboare 4-5 centimetri. Manevra trebuie sa fie regulata si neintrerupta.

In cazul nefericit in care bolnavul se afla singur, este bine sa cheme ajutoare si sa incerce sa-si pastreze calmul pana la sosirea acestora. El poate stimula si oxigena sangele care circula spre inima daca tuseste cu putere.

Reprezentantii American Heart Association (Asociatia Americana de Cardiologie) au descoperit de curand ca este mult mai important sa se inceapa orice manevra de resuscitare direct cu masajul cardiac, deoarece se considera ca sangele inca mai are oxigen si trebuie sa ajunga neaparat la creier. Nu este insa gresit nici sa procedam dupa metoda clasica prezentata mai sus.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.