Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de fracturi

6 ianuarie 2010
Share

Iarna, desigur, in conditiile in care este insotita de zapada, aduce un risc crescut pentru fracturile osoase. De cele mai multe ori nu este necesar sa iti incerci talentul de acrobat la patinaj, nici sa iti demonstrezi abilitatile supraomenesti pe partie. Uneori este suficient sa cobori niste scari acoperite cu gheata.

Fracturile sunt o serie de leziuni care intervin in continuitatea osului, in urma unor traumatisme mai mult sau mai putin puternice. in functie de locul de actiune al factorului traumatizant si de intensitatea acestuia, putem vorbi de mai multe tipuri de fracturi: fracturile inchise, care produc rupturi numai la nivelul osului, fara a afecta tegumentul si muschii; fracturile deschise, cand leziunea se produce pana la nivelul tegumentului; fracturile directe, care se produc la locul in care actioneaza factorul traumatizant; fracturile indirecte, care apar ca urmare a unui traumatism ce intervine intr-o alta parte a osului.

In cazul persoanelor in varsta care sufera de osteoporoza, traumatismele nu trebuie sa fie foarte puternice pentru a provoca o fractura. Uneori, un simplu pas gresit poate duce la aparitia rupturii.


Cum recunoastem o fractura?

Primul indicator este durerea care creste in intensitate in momentul palparii sau deplasarii. De multe ori, pacientul este in imposibilitatea de a folosi membrul afectat. Unele semne sunt insa vizibile: deformarea regiunii afectate, tumefactia, edemul si chiar cresterea temperaturii locale. Toate cele enumerate pot fi insa semne si pentru alte tipuri de traumatisme. Ceea ce certifica existenta unei fracturi este mobilitatea anormala a osului, perceperea unor excrescente anormale la palpare, imposibilitatea folosirii constiente a membrului afectat sau intreruperea vizibila a continuitatii osoase.

Riscul unor complicatii
Metodele de „diagnosticare” exprimate mai sus fac parte din masurile de prim ajutor. Singura diagnosticare corecta si eficienta o poate face un medic specialist, cu ajutorul unei radiografii. In cazul in care exista suspiciunea unei fracturi, este important sa se ia masuri de precautie. Nesecurizarea fracturii cu atele in mod corespunzator poate duce la cicatrizari anormale, la deschiderea unor fracturi inchise, la lezarea nervilor implicati sau la dezvoltarea unor infectii.

Sfaturi de prim ajutor
In cazul unei fracturi, primul ajutor nu consta in niciun caz in repozitionarea structurii osoase. Ceea ce poate face cel aflat la fata locului este imobilizarea membrului pentru a evita agravarea leziunii. Pentru a face acest lucru sunt necesare fie atele speciale, fie obiecte improvizate care sa le substituie rolul. Atelele sunt de diferite dimensiuni, in functie de zonele afectate. Pentru ca un astfel de dispozitiv sa se dovedeasca eficient, trebuie sa cuprinda articulatiile care inconjoara locul traumatismului. Daca avem de-a face cu o fractura deschisa, atunci imobilizarea se face in pozitia in care membrul a fost gasit. Daca fractura este inchisa, atunci se intinde usor membrul pana la limita durerii inainte de fixarea atelelor.

Atele improvizate din crengi sau scanduri
In conditiile in care nu exista atele speciale se pot face improvizari din scanduri sau crengi suficient de drepte si dure etc. In confectionarea unei atele este important sa nu se aleaga un material prea greu sau prea dur. Oricum, este necesara captusirea lui pentru a preveni frecarea si, deci, producerea unui alt disconfort. De asemenea, cel care acorda primul ajutor trebuie sa se asigure ca nu exista sangerari, iar daca exista, trebuie sa le opreasca.

Cele mai frecvente fracturi
Cum se folosesc atelele in cazul celor mai frecvente fracturi?
Fractura talpii si a gleznei: imobilizare de la degete pana la genunchi; Fractura piciorului: imobilizarea se face de la degete la sold. Daca osul afectat este rotula, atunci atela se pozitioneaza pe partea inferioara a piciorului; Fractura bratului poate fi imobilizata prin bandajarea stransa pe langa corp. Daca afectate sunt antebratul si incheietura mainii, asezati o rola de bandaj in palma pentru a pastra o pozitie fireasca si prindeti cu o esarfa dupa gat; Fracturile coastelor au un grad ridicat de pericol, chiar daca sunt inchise sau deschise. Acest tip de fractura nu necesita imobilizare. Daca leziunea este deschisa, este necesara oprirea sangerarii; Traumatismele care se inregistreaza la nivelul gatului sunt destul de riscante, existand pericolul paraliziei. Persoana trebuie sa fie indepartata de la locul accidentului cu mare grija. Indreptarea gatului se face doar in conditiile in care persoana nu poate sa respire; Fracturile din zona coloanei sunt, de asemenea, foarte complicate, putand provoca paralizia partii inferioare a corpului. Daca victima nu se afla in pericol, iar apelul de urgenta a fost facut, este mai bine sa nu miscati pacientul. Daca este necesara mutarea lui, aveti grija ca miscarile ce afecteaza coloana sa fie cat mai discrete. Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. David Orosanu,
Medic ortoped, Clinica Ortolife
Contact: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.