Desi casa in care locuiti este de cele mai multe ori un loc lipsit de pericole, deseori poate facilita o serie de accidente ce pot pune viata in pericol. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat in casa exista copii si nu sunt luate in calcul masurile de siguranta specifice.
Instalatiile electrice reprezinta unele dintre importantele surse de pericol. Electrocutarea se poduce atunci cand curentul electric traverseaza corpul uman. Datorita structurii sale anatomice bogate in apa si sare, organismul este un bun conducator de electricitate. De asemenea, pielea uda faciliteaza patrunderea curentului in interiorul organismului.
Sistemul nervos, cel mai afectat
In urma electrocutarii intregul organism este afectat. Actiunea asupra sistemului cordiovascular produce tulburari de ritm cardiac, mergand pana la colaps si soc. In zona aparatului respirator ne putem confrunta cu insuficienta respiratorie si chiar stop respirator. Una dintre cele mai afectate zone este sistemul nervos care functioneaza in mod normal pe baza electrica. Astfel, individul poate prezenta convulsii, paralizii sau tulburari de comportament. Locurile prin care curentul electric intra si iese din organism dezvolta de cele mai multe ori arsuri. Uneori, toate aceste efecte pot fi insotite de fracturi si plagi. In cazul traznetelor, ochii pot fi afectati din cauza luminii de mare intensitate.
Retineti!
Inainte de a se efectua orice manevra de prim ajutor trebuie sa va asigurati ca este intrerupta sursa de curent. In caz contrar, va puneti viata in pericol. Daca acest lucru nu poate fi realizat, indepartati victima cu ajutorul unui obiect care sa nu fie conductor: o bucata de lemn uscat, o bucata de stofa uscata sau cauciuc. In acelasi timp, aveti grija sa fiti pozitionati cu picioarele pe o suprafata uscata. Daca nu este posibil, asezati-va pe un obiect ce nu a intrat in contact cu apa sau purtati incaltaminte cu talpa de cauciuc.
Sfaturi pentru prim ajutor
Dupa indepartarea de la sursa de curent, in cazul in care victima este constienta, se asaza pe o parte si se acopera cu o patura. Urmatorul pas este ingrijirea arsurilor de la nivelul pielii si imobilizarea fracturilor. Apelati apoi la institutiile specializate pentru ca pacientul sa fie transportat la un spital de urgenta. Daca victima se afla in stare inconstienta si nu prezinta respiratie spontana si puls, este necesara resuscitarea cardiorespiratorie (masaj cardiac si respiratie gura la gura – cinci apasari pe torace alternativ cu doua respiratii gura la gura). Repetati aceste miscari pana la sosirea echipajului de salvare. Femeile insarcinate necesita transportul de urgenta la spital, chiar daca nu prezinta tulburari majore.
Tratament in functie de gravitate
Ajuns la spital, medicul va prescrie un tratament in functie de gravitatea efectelor. Arsurile usoare pot fi vindecate cu creme cu antibiotic si pansamente sterile, in timp ce pentru cazurile severe este necesara interventia chirurgicala si chiar aplicarea unor grefe de piele. Uneori, in cazul interventiei chirurgicale, este indepartata masa musculara afectata sau este amputata o parte a corpului. Daca exista leziuni interne in urma accidentului, acestea vor necesita o interventie chirurgicala.
Cum preveniti?
Nu folositi aparate electrice in cada! Cand scoateti un obiect din priza nu trageti de fir, doar de stecar. Nu supraincarcati prizele! Nu atingeti cabluri electrice rupte sau firele de tensiune! Nu va apropiati de echipamentele electrice, mai ales in conditiile in care sunt insotite de semne de avertizare! Utilizati aparatele electrocasnice doar in scopul in care au fost proiectate, si conform instructiunilor din manualul de utilizare! Nu atingeti stecarul aparatelor electrocasnice cu mainile si picioarele ude sau umede! Nu utilizati prelungitoare sau prize multiple. In situatia in care cablul de alimentare nu este suficient de lung, inlocuiti-l cu unul corespunzator, fara ca acesta sa fie indoit sau presat! Intrerupeti alimentarea cu energie electrica (scoateti aparatele din priza) in cazul unei functionari defectuoase! Nu permiteti accesul copiilor in apropierea acelor aparate care sunt in functiune si care ar pune in pericol siguranta copiilor! Operatiile de reparatie trebuie executate doar de catre service-ul autorizat.
Text: Irina Chelarescu
Sursa: www.electricats.ro