Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Primul ajutor in caz de criza de astm

15 octombrie 2009
Share

Persoanele bolnave de astm pot duce o viata normala si lipsita de incidente daca pastreaza anumite norme de preventie si daca urmeaza tratamentul recomandat. In unele cazuri crizele de astm nu pot fi evitate. Inainte de a vorbi despre crizele si atacurile de astm, este bine sa stim …

… care sunt modalitatile prin care putem preveni aparitia lor. Primul pas este ca bolnavul sa evite factorii alergeni: animalele cu blana, fumul de tigara, praful stocat in saltele, perne, covoare sau cel declansat de procesul de curatare, polenul, mirosurile puternice, expunerea in anotimpurile racoroase si umede, activitatile sportive si, desigur, virozele respiratorii. La fel de importanta este respectarea schemelor de medicatie prescrise. Apoi vizitele regulate la medic, de trei ori pe an, sunt de maxima importanta chiar daca pacientul nu inregistreaza probleme respiratorii la momentul respectiv.

Ce inseamna atacul de astm?

Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii, caracterizata printr-o recurenta a crizelor astmatice. in timpul unui atac de astm muschii care captusesc caile respiratorii se contracta, micsorand spatiile prin care aerul poate patrunde in organism. Caile aeriene se inflameaza si este produsa o mai mare cantitate de mucus care agraveaza blocajul respirator. Din aceste cauze pacientul simte o lipsa de aer pe care nu o poate controla, senzatia de a tusi si o tensiune, apasare in zona pieptului, respiratia devenind zgomotoasa.

Astmul are caracter ereditar. Pentru a preveni declansarea astmului la copil este important ca mama sa nu fumeze in timpul sarcinii, copilul sa fie ferit de fumul de tigara dupa nastere, sa nu se pastreze in locuinta animale de companie cu blana si sa se stearga frecvent praful.

Astmul la copil
Astmul este o afectiune des intalnita in cazul copiilor. Problema este ca acestia, la varste mici, nu pot descrie simptomele. De aceea adultul trebuie sa fie foarte atent la intelegerea semnelor:
Copilul respira cu dificultate si mai repede decat de obicei; Tuse si respiratie insotita de zgomot; Incapacitatea de a vorbi din cauza tulburarilor de respiratie; Paloarea fetei, simptom insotit de un nivel scazut de atentie si constientizare. Daca sesizati aceste manifestari, administrati copilului medicamentele recomandate de medic pentru cazurile de urgenta. Daca acestea nu ajuta la disparitia simptomelor, apelati la ajutorul medicului.

Criza de astm la femeile insarcinate
Criza de astm in caz de graviditate este mult mai periculoasa. Copilul depinde strict de cantitatea de aer pe care mama o inhaleaza. Privarea de oxigen a copilului in viata intrauterina poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii fatului. Este important ca mama, daca sufera de astm bronsic, sa nu intrerupa tratamentul de mentinere pe perioada sarcinii. Tratamentul nu afecteaza sanatatea copilului si in niciun caz la fel de mult ca o criza de astm ce poate determina chiar o nastere prematura.

Primul ajutor in cazul crizei de astm
Temperaturile scazute, asociate cu infectiile respiratorii specifice sezonului sunt un factor important declansator al crizelor de astm. De aceea este bine sa stim care sunt masurile de prim ajutor in aceste situatii. Un pacient diagnosticat cu astm are ca recomandare din partea medicului o schema individualizata de tratament, ce cuprinde doua tipuri de medicatie: medicatia pentru preventie si mentinere si medicatia pentru atacurile de astm. Daca din cauza factorilor externi se declanseaza criza, pacientul trebuie sa isi administreze medicatia de urgenta. in unele cazuri acesta nu inlatura simptomele, iar bolnavul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Aici pacientul va fi conectat la un tub cu oxigen si i se va administra, tot prin intermediul mastii, medicatia de prima linie: un beta-agonist in combinatie sau nu cu un anticolinergic. Daca pacientul nu raspunde la acest tip de administrare, se va recurge la variantele intravenoase sau intramusculare. in cazul in care pacientul prezinta si alte afectiuni respiratorii, medicii il pot tine o perioada sub observatie pentru realizarea unor teste suplimentare.

Desi exista tratament care calmeaza crizele de astm, cea mai buna metoda este prevenirea. Evitati factorii alergeni, luati medicatia zilnica pentru controlul astmului si nu plecati niciodata de acasa fara tratamentul recomandat in caz de urgenta.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.