Aparitia primilor dinti ai copilului reprezinta un moment foarte asteptat de catre toti parintii. Fiecare dintre noi se intereseaza inca dinaintea momentului nasterii bebelusului cand/cum vor aparea primii dintisori, ce trebuie sa stie, sa faca sau ce reactii va avea cel mic la primul dinte erupt pe arcada.
Trebuie sa stiti ca dintii bebelusului incep sa se formeze chiar din timpul sarcinii, respectiv din perioada intrauterina. Din acest motiv, este important ca alimentatia mamei in perioada sarcinii sa fie corecta, echilibrata si mai ales sa contina toti nutrientii de care are nevoie atat organismul ei, cat si al copilului. Cu siguranta, medicul care o are in grija pe mamica o va informa si va face recomandarile alimentare corespunzatoare in acest sens.
In ceea ce priveste eruptia dentara, nu putem vorbi de un tipar valabil pentru toti copii. Fiecare copil e unic in felul lui, are un cod ADN personal, asadar si dintii vor avea o evolutie diferita de la copil la copil. Varsta la care apar primii dinti (dintii temporari) si semnele eruptiei variaza.
Dintii de lapte apar pana la varsta de 2 ani
Eruptia dentara este un fenomen fiziologic in care dintele migreaza, „pleaca” de la nivelul intraosos – unde isi incepe formarea – spre creasta alveolara pana in momentul in care strapunge tesutul gingival si se stabilizeaza pe arcada. Chiar daca dureaza cateva luni pana apar, dintii temporari cresc constant inca de la nastere. Pozitia lor este tradata de micile umflaturi aparute la nivelul gingiilor, dar nu este o regula, deoarece sunt si cazuri in care primii dinti pot aparea peste noapte, fara semne vizibile care sa preceada aparitia lor si uneori chiar fara durere.
In mod normal, varsta la care apare primul dinte variaza intre 6 si 10 luni si se termina in jurul varstei de 2 ani si 6 luni pentru dintii de lapte, aproximativ la fiecare 6 luni aparand un nou grup dentar. Inclusiv data aparitiei primilor dinti, dar si ordinea aparitiei acestora sunt foarte diferite de la un bebelus la altul. Mai rar, dar sunt situatii cand unii copii se nasc cu un dinte sau pe la 2-3 luni le apare primul dinte. Cert este ca dintii de lapte vor aparea pe arcada pana la varsta de 2 ani. Sunt observatii in care s-a constatat ca la bebelusii care sunt alaptati la san, dintii apar mai devreme.
Primii dinti care apar pe arcada sunt cei doi incisivi centrali de pe mandibula. Urmatorii sunt cei doi incisivi centrali de pe maxilarul superior. Ceilalti dinti apar la anumite intervale de timp pana in jurul varstei de 2 ani si 6 luni, maximum 3 ani, cand apar molarii posteriori. Intre 6 si 8 ani, dintii de lapte incep sa cada de pe arcade, fiindca sunt impinsi de dintii permanenti care le vor lua locul. Concret, perioadele de eruptie ale dintilor de lapte sunt:
- Incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori apar in intervalul 6-12 luni;
- Primii molari temporari, intre 12 si 18 luni;
- Caninii, intre 18 si 24 luni;
- Ultimii molari temporari, intre 24 si 30 luni.
Simptome specifice ale aparitiei dintilor la copii
Exista o serie de simptome care ne pot atrage atentia in ceea ce priveste eruptia dintilor temporari. In perioada in care dintele se dezvolta si isi incepe eruptia, gingia se poate inflama. Copilul resimte o durere mai puternica atunci cand ies primii dintisori (se atenueaza cand erup ultimii dinti – molarii). Copilul resimte o stare de disconfort, poate deveni agitat si iritat atunci cand iese cate un dinte. Se poate intampla ca cel mic sa saliveze mai mult decat de obicei. Este un semn ca dantura i se dezvolta si, totodata, stimuleaza producerea de saliva. Excesul de saliva poate sa-l faca pe copil sa tuseasca. Tot din cauza excesului salivar, contactul dintre saliva si barbia copilului poate crea iritatii ale barbiei, asadar stergeti atat gura, cat si barbia copilului in mod regulat in timpul zilei.
Disconfortul creat de eruptiile dentare se reflecta si in somnul copilului care poate fi nelinistit, mai ales daca durerile continua si in timpul noptii. Un alt semn ce poate aparea in timpul eruptiilor dintilor de lapte este febra usoara, desi nu este un semn al eruptiei dentare, asa ca daca febra nu scade in 2 zile, trebuie consultat un medic.
Ce facem cand apar primii dintisori?
Umplem biberonul cu apa un pic mai rece sau hranim copilul cu mancare rece (iaurt, fructe pasate).Masati-i gingiile cu degetul sau umeziti o carpa curata in apa rece si lasati-l sa roada la ea.Exista in farmacii diverse tipuri de unguente ce contin agenti analgezici, antiseptici si antiinflamatori ce pot fi utilizate ca aplicatii de uz local, dar nu mai mult de 4 ori/zi.De asemenea, utilizarea unui material dur pentru mestecat, cum ar fi inelele pentru eruptia dentara este bine-venita, deoarece copilul va avea tendinta de a roade orice ii pica in mana, contra-presiunea creata in timpul muscaturii ajuta la calmarea durerii.
Copii care au peste 6 luni, pot beneficia din partea dumneavoastra de un colt de paine sau un biscuit pentru bebelusi ca sa mestece la ele pentru a uita de durere.Odata dintii erupti pe arcada, trebuie sa obisnuiti copilul cu o igiena alimentara sanatoasa. Nu puneti zahar in alimentele pe care le consuma.
Dr. Realini Lupsa
Medic stomatolog