Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Primele semne ale unui ficat bolnav

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 februarie 2022
Share
Primele semne ale unui ficat bolnav

Ficatul este un organ vital, implicat in numeroase functii fiziologice, precum digestia, eliminarea substantelor toxice si absorbtia nutrientilor necesari. Unele persoane se nasc cu probleme ale ficatului, iar la altele ficatul are de suferit din cauza expunerii la substante nocive, alcool sau in urma contractarii unui virus.

Primele semne ce tradeaza un ficat cu probleme nu trebuie ignorate, iar tratamentul medicamentos trebuie inceput imediat. Daca ficatul sufera leziuni repetate pe termen lung, modificarile devin ireversibile si interfereaza cu functiile acestuia, putand deveni, la un moment dat, letale. Principalele afectiuni ale ficatului sunt: hepatitele virale, ciroza, litiaza biliara, afectiunile hepatice corelate cu un consum excesiv de alcool si medicamente, cancerul hepatic. Iata care sunt primele semne ale unui ficat bolnav.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Schimbarile la nivelul pielii

Unul dintre primele semne ale afectiunilor ficatului este reprezentat de schimbari bruste aparute la nivelul pielii. Acestea pot fi reprezentate de colorari ale pielii intr-o nuanta galbena. Insa, nu numai pielea poate deveni galbena, ci si unghiile, falangele superioare ale degetelor sau albul ochilor (conjunctiva). Aceasta colorare in galben a pielii este denumita icter si este cauzata de acumularea bilirubinei (pigment de la nivelul ficatului) sub piele.

Mancarimile si hipersensibilitatea pielii

Pe langa colorarea pielii, mancarimile la acest nivel pot semnala probleme la nivelul ficatului si se pot agrava in timp. O piele prea sensibila, care se inflameaza usor dupa mancarimi, poate fi unul dintre semnele unei afectiuni hepatice. Mentinerea unei hidratari optime a pielii poate indeparta orice disconfort.

Modificari ale urinei si scaunului

Unele persoane care sufera de anumite afectiuni ale ficatului pot observa anumite schimbari aparute in momentul defecarii sau al urinarii. In unele cazuri, urina poate deveni inchisa la culoare, desi acest lucru apare si in caz de deshidratare. Totusi, daca beti o cantitate mare de lichide si tot aveti urina inchisa la culoare, este posibil sa indice o afectiune hepatica. Unele persoane pot observa ca scaunul este decolorat, cu sange rosu sau negru.

Primele semne ale unui ficat bolnav

Tulburari la nivelul abdomenului

Schimbarile aparute la nivelul abdomenului pot indica timpuriu o afectiune a ficatului. Acestea se pot manifesta prin crampe, durere la nivelul abdomenului inferior sau prin cresterea in volum a acestuia, ce se pot transforma rapid in senzatie de balonare. Pe masura ce afectiunea hepatica avanseaza, se poate dezvolta ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), in special daca este vorba despre o hepatita cu virus B sau C. Aceasta poate deveni atat de severa, incat poate exercita presiune asupra plamanilor, ingreunand respiratia. In acest caz, este necesara efectuarea unei paracenteze (punctie abdominala) pentru a indeparta lichidul din abdomen.

Permis si interzis in caz de „ficat gras”

Oboseala excesiva

Daca va simtiti slabit, extrem de obosit sau experimentati oboseala cronica, poate fi vorba despre o afectiune a ficatului. Corpul lucreaza mai mult si depune mai mult efort, iar nevoia de odihna este mai mare. Daca slabiciunea si oboseala generala apar impreuna cu alte simptome, este recomandat sa consultati imediat un medic pentru investigatii amanuntite.

Aparitia vanatailor

Persoanele cu afectiuni ale ficatului se invinetesc sau sangereaza mai usor, deoarece functia ficatului este incetinita. Astfel, este stopata producerea de proteine necesare pentru coagularea sangelui. La nivelul ficatului sunt produsi mai multi factori ce intervin in coagularea sangelui, ce dispar in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice. Daca observati unul sau mai multe dintre simptomele mentionate, este necesar sa efectuati un control medical, un profil de analize pentru ficat, precum si unele teste imagistice, dupa caz.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.