Revista care te menține sănătos

Prevenție

Preveniti infectiile respiratorii! Sfaturi utile

4 septembrie 2013
Share

In mod normal, corpul se apara de agentii infectiosi prin sistemul imunitar si cel al mucoaselor. Insa, in conditiile in care plamanii si caile aeriene sunt expuse unor influente exterioare puternice, precum praful, fumul de tigara, gazul de esapament, bacterii, virusuri sau ciuperci, imunitatea scade si organismul nu se mai poate apara eficient impotriva agentilor infectiosi.

Fie ca e vorba de infectii ale cailor respiratorii superioare (rinite, sinuzite, laringite) sau ale cailor respiratorii inferioare (pneumonii, bronsite), acestea pot fi prevenite daca respectati o igiena riguroasa, daca urmati o dieta sanatoasa, faceti cel putin jumatate de ora de miscare zilnic, va odihniti suficient (respectarea bioritmului circadian al organismului presupune: opt ore de somn, opt de munca si opt de odihna) si adoptati o tinuta vestimentara potrivita pentru temperaturile de afara. Iata, totusi, cateva sfaturi utile pentru a preveni infectiile respiratorii.

 

Evitati zonele aglomerate

In primul rand, medicii atrag atentia cu privire la evitarea spatiilor aglomerate. Indiferent ca e vorba de supermarketuri sau mijloace de transport in comun, important e sa nu stati foarte mult in aceste locuri decat daca este absolut necesar. Apoi, spalati-va pe maini cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie (in special dupa suflarea nasului si intrarea in contact cu persoane bolnave). Nu uitati sa aveti mereu la indemana un gel antibacterian pentru situatiile de urgenta. Periati-va dintii cel putin doua ori pe zi, iar pentru o mai buna igiena orala ar fi bine sa folositi si apa de gura sau ata dentara. In plus, nu uitati sa mergeti la dentist de doua ori de an pentru a evita ca bacteriile bucale sa provoace infectii.

Daca apar simptomele de boala respiratorie, trebuie sa va prezentati imediat la medic, nu sa luati medicamente dupa ureche! Pe toata perioada tratamentului, incercati, pe cat posibil, sa nu intrati in contact cu alte persoane, sa aerisiti camera in care stati si sa folositi batiste igienice personale in caz de tuse sau stranut.

 

Atentie la aerul conditionat

Ideal e sa va petreceti cat mai mult timp in aer liber, iar atunci cand sunteti intr-o incapere, asigurati-va ca aceasta a fost bine aerisita. Nu faceti abuz de aerul conditionat si evitati expunerea in directia in care bate aparatul. De asemenea, este important sa schimbati periodic filtrele, intrucat acestea pot fi un adevarat focar de infectii respiratorii si nu numai.

 

Pentru prevenirea infectiilor urinare, urmati o dieta echilibrata

Daca vreti sa va mentineti sanatatea, trebuie sa faceti ceva schimbari si in ceea ce priveste meniul zilnic. O dieta echilibrata presupune sa evitati alimentele rafinate si intens procesate, sa nu consumati produse grase, sa evitati pe cat posibil preparatele cu mult zahar si sa limitati consumul de alcool. In schimb, puteti consuma cat mai multe fructe si legume in stare cruda, bogate in vitamine si minerale ce vor intari organismul.

Ideal este sa va vaccinati antigripal anual. Studiile recent realizate de catre cele mai mari centre de nutritie din Europa au aratat ca persoanele care iau suplimente alimentare (cel putin 3 luni pe an) sunt protejate impotriva afectiunilor de etiologie virala si bacteriana: vitamina C, propolis, echinacea, vitamina D, vitamina E.

 

Suplimente alimentare…

Pentru efecte de durata, organismul poate fi stimulat si prin administrarea suplimentelor alimentare. Astfel,vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, protejeaza impotriva infectiilor prin stimularea directa a sistemului imunitar. Si propolisul are efecte benefice, datorita proprietatilor antimicrobiene, actionand in mod eficient asupra bacteriilor si infectiilor virale.Alaturi de vitaminele C si E, vitamina D este implicata in mod direct in stimularea sistemului imunitar, aportul ei scazand astfel sansele contractarii bolilor infectioase de sezon. 

 

… si remedii naturale pentru o imunitate puternica

Infectiile respiratorii pot fi prevenite sau ameliorate si cu ajutorul plantelor: echinacea, patlagina, gentiana, radacina de lemn-dulce, muguri de pin, de brad. Totodata, uleiurile esentiale sunt eficiente atat in scop profilactic, pentru stimularea imunitatii, cat si in scop curativ, diminuand simptomele si scurtand evolutia si severitatea infectiei respiratorii. Nu in ultimul rand, apelati cu incredere la usturoi, adevarat panaceu.

Renuntati la fumat sau, in cazul in care sunteti nefumator, stati departe de locurile in care se practica acest obicei, intrucat fumul de tigara irita membranele mucoase ale nasului, ale sinusurilor si ale plamanilor, si creste predispozitia la infectii. Tineti si stresul la distanta, eventual luati o scurta pauza din cand in cand si executati cateva exercitii fizice usoare, care va vor ajuta sa fiti in forma, dar si sa va relaxati.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Roxana Nemes

Medic primar pneumologie

Institutul National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.