Revista care te menține sănătos

Digestie

Preveniti indigestia! Mancati des, putin si sanatos

15 mai 2024
Share

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele se gandesc deja la felurile de mancare pe care le vor pune pe masa de Craciun. Medicii specialisti ne sfatuiesc sa mancam din toate, dar in cantitati moderate. Dupa incheierea postului ce precede Craciunul, majoritatea dintre noi se va repezi sa recupereze prin mancaruri bogate in grasimi, in cantitati mari. Maioneza, carnea de porc grasa, sarmalele au o influenta nu tocmai pozitiva asupra vezicii biliare.

Pentru a evita aparitia indigestiei, anumite feluri trebuie combinate cu salate, iar cei care au tinut post au nevoie de vitamine, pe care le pot obtine din fructe, verdeturi si salate.

 

De asemenea, bolnavii hepatici, cardiacii, persoanele cu diabet si supraponderale nu trebuie sa faca abuz de alimentele sarate sau dulci.

Care sunt manifestarile clinice?

Sub denumirea generoasa de indigestie, se ascund o suita de afectiuni, avand cauze variate, manifestari diverse, evolutie si grad de gravitate diferite, dar cu o larga paleta de remedii terapeutice. Acestea au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta aparatului digestiv. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea sunt variate:

  • Greata, cefalee, varsaturi acide;
  • Dureri abdominale difuze sau sistematizate in abdomenul superior, epigastric (in capul pieptului) in hipocondrul drept;
  • Tulburari de echilibru si vedere, transpiratii, palpitatii, intoleranta unor pozitii;
  • Balonare, arsuri retrosternale, diaree, flatulenta, borborisme.

Acestea sunt cel mai frecvent pasagere, dureaza ore, maximum zile, mai putin in situatiile speciale.

Alimentatia defectuoasa si abundenta, una dintre cauze

Cauzele cele mai frecvente privesc primele doua categorii:

  • Alimentatia defectuoasa: alimente impropriu gatite, condimentate excesiv (in special sarea), cantitate mare de alimente la o masa, alimente greu digerabile (grasimi, prajeli, tocaturi, maioneze, afumaturi), bauturile gazoase acidulate, alimente alergizante (peste, ou, arahide), fructe cu seminte sau perisori (macese, piersici, fragi, zmeura, smochine), laptele dulce, anumite cruditati (ardei, vinete, castraveti);
  • Stresul, lipsa somnului, anxietatea, eforturile fizice peste masura pot produce acelasi efect;
  • Obiceiurile vicioase urmate sistematic, precum mesele abundente (mai ales de sarbatori si seara) asociate cu un consum sporit de alcool, gatitul prin prajire, alimentatia monotona, nerespectarea regimului meselor.

Evitati mesele copioase si efectuati controale medicale anual

Indigestia se poate preveni sau trata odata aparuta. Preventia se refera la evitarea circumstantelor alimentare de mai sus. Atentie, caci obiceiurile alimentare specifice regiunii noastre nu sunt intotdeauna si cele mai sanatoase, de exemplu ospetele de dupa posturi, sarbatorile, nuntile, botezurile etc. Tot in categoria preventie intra si controalele regulate la medic. In acest sens, recomandam cel putin anual o ecografie abdomino-pelvina si analize de sange (stabilite de medic). Profilaxie poate fi considerata si administrarea in avans a unor medicamente simptomatice la persoanele cu antecedente de „indigestie” in preajma unor situatii propice (inaintea unui examen, ospat, cure de slabire, efort fizic sustinut).

Care este tratamentul?

Tratamentul medicamentos cuprinde o gama larga de principii terapeutice:

  • Antiacidele si antisecretoriile scad aciditatea gastrica;
  • Enzime digestive in combinatii diverse;
  • Medicamentele prokinetice restabilesc miscarile normale ale tubului digestiv;
  • Antivomitivele, antidiareicele;
  • Chiar anxioliticele sau vagoliticele, precum extractul de valeriana;
  • Antispasticele, antialgicele;
  • Probioticele (preparate de bacterii comensale, cu efect pozitiv asupra tubului digestiv).

De asemenea, exista numeroase preparate naturale, multe cu efecte cert benefice, pe care le recomandam doar dupa consultarea unui medic cu competenta in apifitoterapie: ceaiurile amare (sunatoare, pelin, anghinare, galbenele) sau sucul de ridiche neagra.

Daca prezentati febra, frisoane, eruptii cutanate, icter, crampe abdominale puternice, varsaturi incoercibile, diaree apoasa, mucoasa cu sange si/sau puroi, tenesm (contractura musculaturii ano-rectale spasmodica si repetata), ori daca cei din jur prezinta simptome similare, adresati-va celui mai apropiat serviciu de urgenta.

Dr. Marian Zota,

Medic specialist gastroenterologie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro,

Call Center: 021.9232.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.