Incheierea perioadelor caniculare odata cu venirea toamnei nu presupune si incheierea problemelor de sanatate. Scaderea temperaturilor si umezeala din atmosfera fac posibila o mult mai rapida raspandire si instalare a afectiunilor sistemului respirator.
Sistemul respirator si zona ORL sunt foarte des afectate in perioada rece, fiind principalele porti de intrare a virusurilor si bacteriilor in organism. Afectiunile respiratorii au un debut asemanator (difera intensitatea, gravitatea, tipul de tratament la care reactioneaza), indiferent de factorul patogen care le produce: infundarea si curgerea nasului, tusea, durerea in gat insotita de multe ori si de cresteri ale temperaturii corporale.
Frecventa si agresivitatea pe care o capata boala in evolutie depind de puterea fiecarui organism de a lupta, deci de structura sistemului imunitar.
Afectiunile respiratorii pot fi contractate in casa
Exista credinta generala ca ne putem feri de afectiunile respiratorii daca stam in casa. Desigur, in locurile aglomerate riscul este semnificativ mai mare, insa si propria casa este un factor de risc destul de important. Bolile care afecteaza sistemul respirator sunt foarte des intalnite in cadrul bolilor contactate in casa. Prevenirea lor tine de respectarea regulilor de igienizare a locuintei. Prin dezinfectarea suprafetelor este modificat chimic mediul in care in mod normal se dezvolta virusuri, bacterii, paraziti, fungi. Este importanta si alegerea produselor dezinfectante, precum si modul de utilizare. Combinarea mai multor substante sau clatirea insuficienta a suprafetelor poate determina aparitia multor probleme de sanatate.
Sfaturi pentru prevenirea infectiilor respiratorii toamna
- Mentineti igiena corporala! Factorii patogeni se pot transmite atat prin aer (tuse, stranut etc.), cat si prin intermediul obiectelor pe care le atingem. Virusurile si bacteriile intrate in contact cu mainile isi pastreaza caracterul contagios pana la 6 ore. Spalati-va frecvent pe maini, cu precadere la intrarea in casa si inainte de mese!
- Apelati la vaccinurile special create pentru prevenirea afectiunilor respiratorii! Consultati medicul de familie in acest sens.
- Intariti-va sistemul imunitar prin alimentatie si suplimente (cure cu polivitamine, vitamina C, oligoelemente etc.). Se poate apela, de asemenea, la tratamente imunostimulatoare ce se pot efectua la inceputul perioadei reci sau la solutiile oferite de homeopatie sau fitoterapie.
- Incercati sa evitati fumatul, atat pasiv, cat si activ. Fumul de tigara irita mucoasele cailor respiratorii, facilitand instalarea si inmultirea factorilor patogeni. In cazul copiilor, sensibilitatea este cu atat mai mare. Evitati fumatul in preajma lor.
- Mentineti umiditatea aerului! Aerul uscat din interiorul incaperilor irita mucoasele, cu atat mai mult daca exista in incapere o sursa de caldura. Pentru a remedia aceasta problema, este suficienta pastrarea unui vas cu apa pe calorifer. Gradul de umiditate necesar este de 50-60%.
- Pastrati igiena casei! Praful este un puternic factor alergen. Este importanta stergerea prafului in fiecare zi, curatarea suprafetelor cu un mai mare grad de contact cu substante dezinfectante si aerisirea camerelor. Aerul incalzit, nepurificat si uscat determina blocarea cailor respiratorii si forteaza respirarea prin intermediul gurii. Aerul respirat pe gura nu este filtrat, prin urmare instalarea unor factori patogeni este mult mai probabila.
- Actionati de la primele simptome! Prin acest lucru nu spunem sa apelati la medicamente puternice (antibiotice) pentru orice simptom minor, ci sa ajutati organismul in lupta sa, intarind sistemul imunitar sau ameliorand simptomele (mucolitice, antiinflamatoare, antiseptice, antitusive, antipiretice etc.). Administrarea antibioticelor in multe dintre cazurile de rino-faringita este un abuz. Daca afectiunea are la baza o infectie virala, antibioticele nu vor grabi vindecarea, ci doar vor dezechilibra organismul, crescand rezistenta bacteriilor.
- Hidratati-va! Odata cu trecerea anotimpului cald, avem de multe ori tendinta de a reduce cantitatea de apa necesara organismului. Apa are un rol important atat in preventie, cat si in lupta cu bolile. Consumati cel putin 2 l de apa, indiferent de temperatura de afara!
- Evitati schimbarile bruste de temperatura! Trecerea de la foarte cald la foarte rece este inregistrata ca un soc pentru organism. Imbracati-va corespunzator temperaturii. Desi este poate cel mai banal sfat impotriva afectiunilor respiratorii, este si cel mai des ignorat.
- Respectati o perioada de convalescenta de 4-5 zile. Ignorarea ei poate duce la intoarcerea bolii si a simptomelor ei.
In general, afectiunile respiratorii pot fi tratate fara ajutorul medicului. Daca simptomelor se adauga stari de voma, diaree, temperaturi crescute, dureri ale urechilor, respiratie dificila este necesar consultul de specialitate pentru a evita complicatiile.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie