In perioada Sarbatorilor se produc cel mai des evenimente neplacute ce tin de sfera tractului gastrointestinal „deranjat” si legate de agravarea patologiilor preexistente. Cauza este consumul excesiv de alimente sau alcool. Iata la ce trebuie sa fiti atenti daca vreti sa evitati o vizita la spitalul de urgenta.
Daca urmati un regim vegetarian sau ati postit inainte de Sarbatori, nu treceti brusc la alimentele grele de origine animala, ci acordati-va cateva zile pentru o trecere lenta la alimentele de „dulce”. Recomandarea este sa le reintroduceti treptat. In acest mod, activitatea colecistului se intensifica progresiv si este evitata declansarea unor colecistite acute, indigestii, tulburari de tranzit intestinal.
Atentie la diabet si hipertensiune!
Nu cresteti consumul de sare daca suferiti de hipertensiune arteriala. La mesele de Sarbatori combinatia de varza murata, alcool si oboseala poate duce la pusee hipertensive. Daca suferiti de diabet zaharat, nu exagerati cu deserturile sau cu sucurile dulci. Consumati desertul doar la sfarsitul mesei, in cantitati mici si ajustati, eventual, tratamentul antidiabetic, daca aveti diabet, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.
Jumari si alte specialitati
Jumarile de porc si soriciul se mananca alaturi de ceapa, muraturi (exceptie in regimul hiposodat), friptura alaturi de salata, cozonacul nu e pe post de mic dejun, painea alba se inlocuieste cu paine integrala sau mamaliga din malai integral, o bucata de toba se consuma doar la „pachet” cu o felie de ardei gras, masa festiva se incepe obligatoriu cu ciorba sau salata si apoi se trece la felurile „grele”.
Lamaia, aliatul de incredere in perioada sarbatorilor
Atentie la bauturi!
Inlocuiti sucurile dulci si sucurile carbogazoase cu apa plata si ceaiuri de plante. In acest mod, va salvati de la mii de calorii ce vor ramane cu dumneavoastra dupa Sarbatori, calorii transformate ulterior in kilograme depuse in special in jurul abdomenului, sub forma de colac. Nu asociati anumite medicamente cu alcoolul, s-ar putea ivi interactiuni nedorite. Consultati-va cu medicul dumneavoastra curant. De exemplu, asocierea dintre alcool si medicamentele hipoglicemiante poate duce la hipoglicemii periculoase.
Ajutor suplimentar:
- Nu sariti peste mese, mai ales in zilele in care urmeaza sa aveti mese festive. Daca ajungeti flamanzi in fata bunatatilor este posibil sa consumati fara limita multe preparate „periculoase”.
- Asigurati-va ca la fiecare masa exista legume; ganditi fiecare friptura alaturi de garnitura de legume crude, coapte, gatite. Daca mergeti in vizita la prieteni si rude, aduceti cu dumneavoastra o salata preparata de acasa, cadou pentru gazdele „carnivore”.
- Nu asociati la aceeasi masa mai multe surse de proteine animale (ou + carne + branza). Acestea se consuma alternativ.
- Respectati la fiecare masa regula farfuriei ideale: jumatate legume, un sfert carne/alte surse de proteine si un sfert glucide lente (paine, orez, cartofi, paste).
- Nu cumparati dulciuri pe post de cadouri pentru copii. Daca doriti sa oferiti „ceva de mancare”, optati pentru fructe.
- In „planul” de Sarbatori trebuie sa existe zilnic plimbari, in special dupa masa, somn cat mai mult si mai putin privit la televizor. Nu uitati! Cateva saptamani de obiceiuri bune sau rele isi vor arata roadele in luna ianuarie.