In trecut, batranii prevesteau ploaia dupa durerile „de oase”. In prezent, impreuna cu buletinele meteo sunt difuzate si atentionari legate de tendinta de scadere sau crestere a presiunii atmosferice. Totusi, cum ne influenteaza mai exact vremea?
Resimtiti dureri la nivelul articulatiilor si nu stiti de ce? De vina ar putea fi schimbarile presiunii atmosferice, desi nu doar articulatiile sunt afectate de capriciile vremii. De fapt, impactul climatic este atat de variat, incat in jurul acestui aspect a fost dezvoltata o intreaga stiinta: biometeorologia – studiaza atmosfera si analizeaza impactul acesteia asupra organismelor vii. Pe viitor, expertii in domeniu isi doresc sa poata analiza comportamentul uman in baza unor tipare meteorologice.
Meteosensibilitatea, un strigat de alarma al organismului
Relatia presiune-tensiune
Variatiile presiunii atmosferice afecteaza cel mai des tensiunea arteriala. Atunci cand presiunea atmosferica scade, va scadea si tensiunea arteriala. Pe de alta parte, scaderea temperaturii cauzeaza ingustarea vaselor de sange, deci cresterea tensiunii. Fiecare scadere a temperaturii cu 16 grade este asociata cu aproximativ 200 de atacuri de cord in Statele Unite, conform unui studiu BMJ (British Medical Journal). Tensiunea arteriala crescuta, predispozitia la cheaguri sangvine, dar si efortul contribuie la acest risc.
Apar durerile articulare
Schimbarile presiunii barometrice inregistrate inaintea unei furtuni, de exemplu, pot declansa durerile articulare. Vremea rece poate cauza, de asemenea, dureri la nivelul articulatiilor. Presiunea atmosferica afecteaza vascozitatea lichidului sinovial (componenta importanta a articulatiilor). Astfel, se instaleaza durerea sau se poate declansa raspunsul la durere in terminatiile nervoase ale articulatiilor.
Glicemia, mai greu de controlat
Orice front atmosferic rece este asociat cu schimbarile de presiune si, ca atare, in perioadele cu fronturi reci creste si vascozitatea sangelui. Drept urmare, diabeticii vor intampina probleme in a-si controla glicemia. Persoanele care folosesc pompa de insulina trebuie sa fie foarte atente, deoarece scaderea presiunii atmosferice poate afecta functionarea dispozitivului in ceea ce priveste cantitatea de insulina livrata.
Dificultati de respiratie
Frigul si umiditatea declanseaza dificultati de respiratie, in mod particular la persoanele cu probleme pulmonare preexistente. Desi nu este foarte clar de ce, expertii sustin ca scaderea rapida a temperaturilor slabeste sistemul imunitar. Exista si studii conform carora persoanele cu ADHD sunt mai predispuse sa dezvolte tulburari emotionale. Schimbarea anotimpului si canicula pot exacerba si simptomele astmului si alergiilor.
Variatiile de temperatura: cat de mult ne afecteaza sanatatea?
Migrene suparatoare
Presiunea atmosferica influenteaza si aparitia episoadelor migrenoase. Schimbarile care intervin pot cauza modificari biochimice, astfel durerile suparatoare de cap isi fac simtita prezenta la pacientii sensibili din cauza diferentei de presiune intre cea din atmosfera si sinusurile care contin aer. La unii oameni, migrenele pot fi cauzate de umiditate si vant puternic. Cand durerile sunt declansate de modificari ale presiunii atmosferice, simptomele trebuie urmarite indeaproape.
Risc de depresie
Afecteaza schimbarile de presiune atmosferica si starea de spirit? Desi la prima vedere nu exista nicio legatura, Grady Dixon, doctor in medicina si conferentiar in cadrul departamentului de geostiinte al Universitatii de Stat din Mississippi, SUA, a studiat raportul dintre vreme si schimbarile emotionale, observand ca numarul de sinucideri creste la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Totusi, astfel de conexiuni sunt inca foarte putin studiate.