Anul 2014 a fost unul bogat in premiere medicale. Pentru ca suntem la sfarsitul lui 2014, merita sa trecem in revista aceste reusite.
Fie ca vorbim de primul transplant de uter din lume, de tratamentul impotriva hepatitei C sau de Ice Bucket Challenge, toate ne vor ajuta sa ne tratam sau sa amelioram anumite afectiuni, cu ajutorul stiintei si al cercetatorilor din toata lumea.
Asadar, sa vedem despre ce este vorba.
Ice Bucket Challenge
Scleroza laterala amiotrofica (amyotrophic lateral sclerosis –ALS) a tinut primele pagini anul acesta. Un material video postat pe site-ul de socializare Facebook de catre un fost jucator de baseball, Pete Frates, a devenit viral inspirand o lumea intreaga sa accepte provocarea Ice Bucket Challenge, aceea de a-si turna o galeata plina cu apa si gheata in cap cu scopul de a dona bani pentru Asociatia ALS. Aceasta provocare a devenit un fenomen international. In luna august, asociatia reusise sa stranga patru milioane de dolari din donatii, spre deosebire de un milion, suma stransa in aceeasi perioada a anului 2013.
Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune neurodegenerativa ce ataca celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Abilitatea creierului de a comunica cu muschii este intrerupta, apare slabiciunea musculara, iar pe masura ce boala avanseaza pot aparea probleme in ceea ce priveste vorbirea, respiratia etc.
Primul transplant de uter din lume
Pentru femeile care nu pot avea un copil, ca urmare a pierderii uterului in urma unei interventii chirurgicale sau s-au nascut fara uter, anul acesta, in luna septembrie, o femeie din Suedia a fost prima care a reusit sa nasca un copil sanatos, dupa ce a fost supusa unui transplant de uter. Femeia, in varsta de 36 de ani, s-a nascut fara uter, o conditie numita sindromul Rokitansky. Si in timp ce acest sindrom este totusi unul rar, femeile se confrunta mai des cu boala numita cancer endometrial, ce presupune indepartarea uterului, cunoscuta ca histerectomie.
Speranta pentru pacientii paralizati
In anul 2012, Errol Samuels a ramas paralizat de la brau in jos dupa ce acoperisul unei terase s-a prabusit pe spatele sau. In 2014, el este capabil sa mearga cu ajutorul unui dispozitiv numit ReWalk. Acest dispozitiv combina o proteza de metal care sustine picioarele si bazinul cu motoare care ajuta soldurile, genunchii si gleznele sa se miste. In luna iunie a acestui an, Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a aprobat acest device ce vine in ajutorul persoanelor care se confrunta cu leziuni la nivelul coloanei vertebrale.
De asemenea, un alt device, numit Neurobridge, vine in ajutorul elementelor deteriorate ale sistemului nervos. Astfel, creierul poate comunica direct cu muschii.
Tratament impotriva hepatitei C
Cercetarile si studiile clinice, precum si aprobarea anumitor medicamente de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor din America a adus anul acesta o speranta pentru 3,2 milioane de americani care sufera de hepatita C. Aceasta este o infectie virala ce provoaca inflamarea ficatului. In luna ianuarie a anului 2014, cercetatorii au raportat o rata de vindecare de 98% in cadrul unui studiu clinic in ceea ce priveste hepatita C, cu ajutorul anumitor medicamente.
O combinatie specifica de medicamente presupune perioade mai scurte de tratament si efecte secundare mai putin severe. Desi, momentan, costurile unui astfel de tratament sunt ridicate, expertii spera ca odata cu aparitia concurentei pe piata medicamentelor, preturile sa scada.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayhealth.com