Fara doar si poate, iarna are numeroase avantaje, printre ele numarandu-se si practicarea sporturilor specifice acestei perioade. Daca este zapada, atunci este rost de distractie si voie buna, iar la prima ninsoare se da startul pe partiile de schi.
Din ce in ce mai multi parinti isi incurajeaza copiii sa inceapa un sport de iarna, lucru care este imbucurator avand in vedere ca activitatea fizica regulata sub orice forma ar fi este benefica pentru organism. Chiar si asa, oricat de expert ai fi in materie de sporturi de iarna, trebuie tinut seama de faptul ca acestea sunt periculoase si necesita o serie de pregatiri, incepand cu alegerea corecta a echipamentului si terminand cu faptul ca, de cele mai multe ori, stapanirea unui astfel de sport necesita un antrenor specializat.
Atentie la conditia fizica
Inainte de a merge sa va luati schiuri, patine sau o placa de snowboard asigurati-va ca sunteti in forma si ca, din punct de vedere al conditiei fizice, va este permis sa practicati astfel de sporturi. Din pacate, din cauza gradului de dificultate ridicat, sporturile de iarna nu sunt recomandate tuturor. Persoanele care prezinta probleme serioase de sanatate de ordin osteoarticular sau cardiovascular sunt sfatuite sa consulte medicul inainte de a incepe un astfel de sport. In cazul in care primesc unda verde, trebuie sa inceapa gradat, pentru a nu suprasolicita organismul. Chiar si in cazul celor sanatosi si in forma se impune o incalzire in prealabil pentru a antrena si tonifia musculatura. In acest fel evitati intinderile si febra musculara.
Ce exercitii puteti practica pentru incalzire
Exercitiile care pot fi facute inainte de a iesi pe partie sunt genuflexiunile, extensiile si abdomenele. De asemenea, in momentul de fata, exista sali de fitness care sunt dotate cu aparate special concepute pentru o pregatire in vederea inceperii schiului sau snowboardului. Cu cat veti fi mai bine antrenat, cu atat va fi mai usor sa stapaniti sporturile de iarna. In acest fel evitati si situatiile neplacute in care, dupa o zi petrecuta pe partie, nu va mai puteti ridica din pat ca urmare a durerilor musculare si osteoarticulare.
Echipamentul corect ales, detaliu extrem de important
Sporturile de iarna necesita, pe langa pregatirea fizica adecvata, si o pregatire corecta in ceea ce priveste alegerea echipamentului. Desi sunt ceva mai scumpe, costumele si accesoriile pentru schi si snowboard trebuie sa fie, din punct de vedere calitativ, peste medie pentru a asigura confortul si protectia necesare. Aceste costume trebuie sa fie confectionate din materiale speciale, impermeabile pentru apa si umezeala. In caz contrar, dupa cel mult o ora pe partie, frigul isi va spune cuvantul si senzatia de disconfort nu va permite continuarea activitatii fizice.
De asemenea, costumele de calitate permit pielii sa respire fara sa se produca transpiratie in exces. Nu este recomandata folosirea echipamentelor si a schiurilor la mana a doua, deoarece nu se poate aprecia corect gradul de uzura a acestora, nu putine fiind cazurile de accidente la schi din cauza echipamentului de proasta calitate.
Persoanele care practica schi ar trebui sa devina familiare cu zona de schi, pentru a putea evita eventualele pericole (copaci, stanci etc.), si sa nu schieze niciodata in afara zonelor marcate. Intotdeauna trebuie sa folositi echipamentul special, care sa includa obligatoriu si casti pentru protectia capului.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva