Se previzioneaza ca pana in 2030 diabetul zaharat va fi intre primele 5 cauze de mortalitate in tarile dezvoltate si intre primele 10 cauze in intreaga lume. De aceea, este extrem de important sa se dezvolte strategii de prevenire a diabetului si de combatere a factorilor de risc, cum sunt obezitatea si sedentarismul.
Prediabetul, denumit si hiperglicemia intermediara sau starea de risc crescut pentru aparitia diabetului zaharat, este definit prin valori ale glicemiei peste limita normala, dar sub cea care defineste diabetul zaharat. Prediabetul reprezinta o stare de risc crescut pentru aparitia diabetului tip 2 (forma insotita majoritar de obezitate). 5-10% dintre persoanele incadrate in aceasta categorie evolueaza anual catre diabet zaharat. Acelasi procent insa poate reveni la valori normale ale glicemiei prin modificarea stilului de viata si, eventual, prin medicatie, existand numeroase studii care arata ca progresia prediabetului catre diabet poate fi prevenita.
Controlul periodic este absolut necesar…
Prediabetul nu este legat numai de riscul crescut de evolutie spre diabet zaharat. Numeroase studii arata ca toate complicatiile considerate tipice pentru diabet, precum afectarea nervilor (neuropatia diabetica), a retinei (retinopatia diabetica), a rinichilor (nefropatia diabetica), inimii si vaselor de sange sunt prezente inca din etapa de prediabet. Modificarile incep insa sa apara inainte ca valorile glicemiei sa devina anormale. Din pacate, nu exista simptome sau semne caracteristice pentru prediabet, el putand evolua ani de zile fara a fi depistat. Singurul mod prin care poate fi diagnosticat il reprezinta controalele anuale care vor evidentia o valoare mai crescuta a glicemiei.
… mai ales in cazul persoanelor supraponderale
De asemenea, orice persoana supraponderala sau obeza ar trebui verificata riguros cel putin o data pe an, in special daca mai exista si alti factori de risc pentru aparitia diabetului zaharat: rude de gradul I cu diabet, diabet gestational in antecedente (diabetul care apare in timpul sarcinii, dar dispare dupa nastere), sindrom metabolic.
Schimbati-va stilul de viata!
Modificarea stilului de viata are drept scop principal prevenirea sau macar intarzierea evolutiei catre diabet zaharat tip 2 si complicatiilor acestuia, actionand in special asupra obezitatii si sedentarismului. Schimbarile vizeaza doua componente principale: o dieta sanatoasa si cresterea gradului de efort fizic, ambele avand drept scop final scaderea in greutate si combaterea obezitatii.
Dieta, foarte importanta
Studiile recente au aratat ca eficienta cea mai mare in prevenirea diabetului zaharat tip 2 o are dieta mediteraneeana. Aceasta este caracterizata printr-un aport crescut de fructe, legume, fasole, paine integrala, seminte, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.) si ulei de masline ca sursa de grasimi. Aceasta dieta permite consumul mic spre moderat de peste, carne de pui si lactate, si extrem de redus de carne rosie. Totodata, include un consum mic de vin rosu, care are un efect antioxidant. De altfel, toate fructele care au un continut mare de compusi antioxidanti (fructele de padure) au un efect benefic.
Exercitiul fizic, benefic asupra metabolismului glucozei
Exista multe studii care demonstreaza efectul benefic al efortului fizic moderat in prevenirea diabetului zaharat tip 2, inclusiv plimbarile in ritm nu foarte alert. Acest rezultat benefic nu se datoreaza doar scaderii in greutate, ci si unui efect direct al efortului fizic asupra metabolismului glucozei.
Persoanelor cu prediabet li se recomanda o scadere in greutate de minimum 7% si efectuarea a 150 minute de efort fizic pe saptamana. Anumite categorii de persoane care nu-si pot modifica stilul de viata pot primi si medicatie, dupa ce au fost atent selectionate de catre un specialist diabetolog.
Renuntati la fumat! Creste riscul diabetului tip 2
Exista studii mari care au aratat ca fumatul creste riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2. La pacientii cu obezitate mare, care nu pot urma regulile modificarii stilului de viata, pentru a obtine o scadere ponderala se poate recurge la chirurgia bariatrica.
Este cruciala identificarea si tratarea persoanelor cu prediabet, avand in vedere ca previziunile arata ca, pana in 2030, in lume vor fi peste 470 milioane de persoane cu prediabet. Conform Asociatiei Americane de Diabet, peste 70% dintre acestea vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu diabet zaharat.
Dr. Loreta Guja
Medic specialist endocrinologie
Lotus Medical Center, Bucuresti