Prediabetul este o afectiune ce nu prezinta simptome. Din ce in ce mai multi medici recunosc importanta diagnosticarii prediabetului ca fiind un tratament preventiv al unor afectiuni mult mai grave. Rezistenta la insulina sau sindromul metabolic descrie o combinatie de probleme de sanatate ce au o legatura comuna: un risc crescut de diabet si aparitia timpurie a bolilor cardiovasculare. Persoanele cu prediabet au un nivel al glucozei mai crescut fata de normal, insa nu atat de crescut pentru a indica diabetul.
Atunci cand medicul va spune ca aveti prediabet, ati putea considera ca nu aveti motiv sa luati masuri inca. Sau, din contra, va puteti gandi ca sigur veti face diabet. Nu este adevarat! Trebuie sa luati in serios prediabetul, insa aveti timp inca pentru a repara lucrurile: daca incepeti acum.
Tinta este sa mentineti nivelul glucozei sub cel al prediabetului, iar activitatile zilnice fac diferenta. Schimbarea stilului de viata poate fi mult mai puternica decat doar medicatia.
Care sunt schimbarile ce va pot scapa de prediabet
1. Scapati de kilogramele in plus. Daca aveti o greutate corporala mare, trebuie sa o mai reduceti pentru a beneficia de multe avantaje. Studiile arata ca si o scadere mica in greutate (chiar si 5-10% din greutatea corporala) este uneori suficienta pentru a normaliza nivelul glucozei din sange si pentru a evita aparitia diabetului.
Pentru a va atinge tinta, limitati portiile de mancare, reduceti numarul de calorii consummate si evitati pe cat posibil alimentele bogate in grasimi (in special in grasimi saturate), zahar si carbohidrati.
De asemenea, consumati din plin fructe, legume, proteine vegetale si cereale integrale.
2. Faceti un obicei zilnic din exercitiile fizice. Activitatile fizice trebuie efectuate zilnic. Optati pentru exercitiile de tip aerobic (ceva care creste rata cardiaca, precum plimbatul, ciclismul sau inotul) 5 zile pe saptamana. In plus, nu uitati si de exercitiile de rezistenta, precum ridicarea de greutati, de doua ori pe saptamana.
Exercitiile de rezistenta cresc masa musculara, ce ajuta la scaderea nivelul de zahar din sange, ajuta corpul sa raspunda mai bine la insulina (ce controleaza nivelul zaharului din sange) si ard calorii chiar si atunci cand nu sunteti in miscare.
3. Daca fumati, renuntati la fumat. Fumatul este in stransa legatura cu diabetul: fumatorii au un risc de 30-40% mai mare de a face diabet de tip 2, in comparatie cu nefumatorii. Iar persoanele cu diabet ce continua sa fumeze sunt mai predispuse la complicatiile diabetului, precum bolile cardiovasculare sau orbirea. Deci, cu cat renuntati la fumat mai devreme, cu atat mai bine.
Cand aveti nevoie de medicamente?
Atunci cand schimbarile de viata nu sunt suficiente, unele persoane cu prediabet au nevoie si de medicamente. Medicul va poate prescrie metformin daca aveti si alti factori de risc asociati, precum un nivel scazul al HDL-colesterolului (cel “bun”), un nivel crescut al trigliceridelor (un tip de grasime din sange), un parinte sau o ruda de gradul I cu diabet sau daca sunteti supraponderal.
Daca luati metformin, trebuie sa respectati intocmai indicatiile medicului. De asemenea, nu uitati sa adoptati un stil de viata sanatos. Nu mai asteptati si luati masuri acum si, daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa intrebati medicul, nutritionistul sau antrenorul personal.
Dr. Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie
Sursa: webmd.com