Lucruri cunoscute de mult timp au fost analizate ştiinţific în ultimele decenii, folosindu-se armele noi ale cercetării moderne. Astfel s-au găsit explicaţii observaţiilor empirice, tradiţionale, dar în acelaşi timp s-au descoperit şi aspecte noi şi foarte interesante. Un domeniu în care aceasta se aplică integral este cel al microbiotei intestinale.
Ştim sau ar trebui să ştim cu toţii că avem bacterii prietenoase în intestin. Ele încep să îşi facă apariţia chiar în timp ce copilul se naşte şi ne însoţesc pe parcursul întregii vieţi. Recent, însă, am aflat că acest ansamblu de microorganisme formează o populaţie foarte interesantă, care are o greutate apreciabilă şi ale cărei gene sunt mai multe, dacă le însumăm, decât cele deţinute de fiinţa umană. Ei bine, microbiota are desigur roluri importante în păstrarea sănătăţii intestinale. Dar ştiinţa arată că lucrurile nu se opresc aici.
Microbiota, roluri în organism
Populaţia de microorganisme împiedică local dezvoltarea de bacterii patogene, nelăsându-le la dispoziţie mâncare; aceeaşi populaţie asigură integritatea peretelui intestinal pe care îl „hrăneşte” cu acizi graşi cu lanţ scurt, rezultaţi din fermentaţii intestinale. Astfel intestinul e apărat şi de agresiunea unor toxine care pot favoriza cancerele locale. Dar aceeaşi populaţie de microorganisme are „linie directă” cu întregul corp, de la sistemul nervos central, la apăratul imunitar sau la ţesutul adipos. Pe care le influenţează pozitiv, cu condiţia ca noi să oferim o alimentaţie sănătoasă, variată pentru microbiotă. Şi uite aşa s-a descris o microbiotă care vă fereşte de kilograme în plus, dar şi o microbiotă care vă face sistemul imunitar apt să răspundă adecvat la solicitări, atât imediat, cât şi pe termen mai lung.
Factori care influenţează microbiota
În momentul în care a devenit clar că microbiota este importantă, toată lumea a dorit să ştie cum o poate influenţa, astfel încât să obţină avantaje maxime. Doar că lucrurile nu sunt absolut deloc simple. Fiecare om pare a avea propria floră, care s-a adaptat unui mediu cu anumite trăsături, determinate genetic. Intervine apoi alimentaţia, şi, deloc surprinzător, aria geografică în care trăim. Eventualele afecţiuni pot şi ele determina schimbări de floră, la fel ca şi administrarea unor medicamente, chiar dacă se revine la normal destul de repede după întreruperea tratamentului medicamentos. Este complicat şi până acum nu avem o reţetă clară.
Ce legătură există între intestin şi creier?
Categorii de suplimente
Pe acest fundal destul de complicat ne pot ajuta patru categorii de suplimente. Deşi numele sună asemănator, modalităţile de acţiune sunt foarte diferite, iar efectele, diverse:
Probiotice
Probioticele sunt produse care conţin microorganisme vii, care se administrează pentru modificarea microbiotei intestinale, prin popularea cu microorganisme cu acţiune avantajoasă pentru gazdă. Microbiota noastră nu ne ajută întotdeauna aşa cum ar trebui şi microbi cu adevărat utili, cum ar fi lactobacilii sau bifidobacteriile, ajung să scadă şi să fie necesar să fie aduşi din exterior. Nu este uşor de fabricat un probiotic bun, indifferent dacă este vorba de un comprimat, o fiolă sau chiar un aliment. Trebuie să te asiguri că aceste microrganisme rămân vii într-o proporţie semnificativă, chiar după ce trec prin mediul extrem de acid al stomacului sau extrem de alcalin al primei părţi a intestinului subţire. Studiile au dovedit că probioticele sunt utile mai ales la copiii mici cu tulburări digestive şi că trebuie administrate pe timp îndelungat.
Prebiotice
Prebioticele sunt hrana floriei intestinale sănătoase. Sunt fibre pe care noi nu le putem digera, dar care sunt fermentate de microbii intestinali. În acest fel flora are material de subzistenţă şi, în plus, se produc acizii graşi cu lanţ scurt, care păstrează intestinul sănătos şi stimulează imunitatea. Nici fibrele nu sunt toate la fel. Cele mai bune sunt fibrele fermentabile, cum este inulina din cicoare.
Simbiotice
Mai puţin cunoscute, simbioticele sunt suplimente care aduc şi probiotice, şi substratul creşterii acestora, adică fibre prebiotice.
Probioticele, arma secretă a organismului
Postbiotice
Produse mai noi, postbioticeleau o compoziţie de regulă complexă, ce aduce „de-a gata” acei compuşi care ar rezulta în mod normal din acţiunea microbiotei pe fibre. Postbioticele au acizi graşi scurţi, proteine şi aminoacizi, diferite vitamine şi constau cel mai ades în produse rezultate prin fermentaţie. Deşi astfel de substanţe se pot găsi şi în alimentele fermentate obişnuite, un postbiotic eficient se obţine în condiţii controlate. Un exemplu în acest sens este produsul obţinut prin fermentarea drojdiei de panificaţie, cu uscarea ulterioară. Acest produs, astăzi brevetat, a fost descoperit întâmplător, la animale şi lucrători de fermă. Lucrătorii veneau în contact cu drojdia fermentată din furaje, consecinţa fiind că atât ei, cât şi animalele de fermă, îşi câştigau o imunitate foarte bună, care îi ferea pe toţi de îmbolnăviri pe parcursul întregului an.
În concluzie, microflora intestinală este foarte importantă şi, de la alimentaţie, la suplimente, o putem ajuta să ne… ajute!