In ultimul timp a devenit din ce in ce mai evident faptul ca stresul joaca un rol major in ceea ce priveste insomnia. Instalarea insomniei este, intr-o mare masura, determinata de modul in care o persoana reactioneaza la stres, atat la cel fizic, cat si la cel psihic. In realitate, exista foarte multi oameni care experimenteaza insomnia tranzitorie, ce dureaza o perioada scurta de timp si apare in urma unui eveniment stresant.
Pentru unii dintre noi, factorii de stres cum ar fi anumite boli, modificarile in ceea ce priveste orarul de munca, problemele aparute la serviciu sau conflictele interpersonale pot duce la aparitia insomniei cronice.
Cum ne este afectat somnul?
Stim ca insomnia cauzata de stres este cea mai frecventa. Persoanele care sufera de acest tip de insomnie sunt mai susceptibile sa se confrunte cu anumite probleme psihice. Ca urmare, aceste persoane se prezinta la cabinetul specialistului si se plang ca „mintea le alearga toata noaptea”, astfel incat le este foarte greu sa adoarma. Oamenii cu insomnie cronica experimenteaza o supraproductie a hormonilor de stres (cortizolul si adrenalina). Mai multe studii au demonstrat, de-a lungul timpului, ca oamenii predispusi la insomnia cauzata de stres au un sistem nervos simpatic hiperactiv, precum si o axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala hiperactiva, somnul fiind perturbat.
Si mai neplacut este ca somnul adanc reduce nivelul acestor hormoni de stres, precum si hiperactivitatea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala. Starea de veghe, pe de alta parte, creste nivelul acestor hormoni, iar somnul insuficient tinde sa promoveze un cerc vicios. Nivelul ridicat de cortizol il poate reduce pe cel de melatonina, fapt ce duce la un somn de slaba calitate.
Stresati-va mai putin, dormiti mai bine!
Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata, precum exercitiile fizice, eliminarea nicotinei si a cofeinei sunt, pentru inceput, o idee foarte buna. Terapia cognitiv-comportamentala, meditatia, relaxarea musculara progresiva, hipnoza pot ameliora nivelul de anxietate si gandurile intruzive (obsesiile). Multe persoane care experimenteaza insomnia experimenteaza si o recidiva. In momentul in care renunta la pastilele care ii ajutau sa adoarma nu vor reusi sa depaseasca stresul. Trebuie sa invatati sa gestionati stresul, iar daca simtiti ca aveti nevoie de ajutor, cereti-l!
Cum puteti evita stresul?
Intocmiti o lista a lucrurilor care va deranjeaza, va streseaza (traficul de dimineata, un coleg de la locul de munca, gesturi sau persoane care pot creste nivelul de stres). Incercati cateva tehnici simple de relaxare, precum respiratia profunda sau exercitiile care va scapa de tensiunea musculara. Relaxarea gatului, umerilor sau muschilor spatelui va poate face sa va simtiti mai bine in momentul in care intalniti o situatie stresanta. Trebuie sa gasiti modalitati de a va relaxa si sa nu lasati acest lucru la voia intamplarii, in voia familiei, a prietenilor etc. Lucrurile care va fac placere nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica. Din cand in cand trebuie sa va luati pauze. Va puteti trezi cu 15-20 de minute mai devreme decat in mod normal si incercati sa faceti planuri pentru ziua in curs. Luati-va intotdeauna pauza de masa la serviciu, iar la doua-trei ore, cate o pauza de 10 minute. 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana, miscarea nu trebuie sa lipseasca. Nu renuntati la hobby-urile pe care le aveti. Daca va simtiti coplesiti, apelati la ajutorul specialistilor pentru a primi o consiliere adecvata.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Everydayhealth.com; Patient.co.uk