Pacientii cu un nivel scazut de vitamina C in organism au de 2,4 ori mai multe sanse de a prezenta un nivel ridicat al proteinei hsCRP (proteina C reactiva sensibila), care creste riscul inflamatiilor si bolilor de inima, potrivit unui nou studiu.
Realizat de o echipa de cercetatori din Coreea de Sud, studiul a descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina C si cu proteina hsCRP ce masoara peste 3 mg per litru sunt de doua ori mai predispuse la deces provocat de bolile cardiovasculare.
Un aport adecvat de vitamina C este asociat cu un grad mai mare de supravietuire in ceea ce-i priveste pe pacientii cu insuficienta cardiaca. Cercetarea a inclus si o etapa a verificarii alimentatiei de catre un nutritionist, timp de patru zile, si, implicit, a nivelului de vitamina C.
Persoanele care prezentau un nivel scazut de vitamina C au fost monitorizate timp de un an si se pare ca au avut nevoie de spitalizare, sau chiar au murit din cauza problemelor cardiace. Studiul a inclus un numar reprezentativ de 212 pacienti si este primul de acest gen.
Ruxandra Raica
Sursa: www.indiavision.com