Alaptarea este foarte importanta in viata proaspetei mamici si datorita acestui fapt este necesar ca ea sa invete cum sa se aseze, cum sa-si tina copilul si sinul pe care-l ofera copilului.
Succesul alimentatiei la sin (alimentatia naturala) depinde de pozitionarea corecta a mamei si copilului.
Pozitia copilului necesita respectarea urmatoarelor reguli:
capul si corpul copilului trebuie sa fie in linie dreapta deoarece sugarul nu poate sa apuce sinul, sa suga sau sa inghita daca capul este rasucit. fata copilului trebuie sa priveasca sinul mamei cu nasul in dreptul mamelonului. corpul copilului trebuie sa fie fata in fata cu corpul mamei, usor intors in afara, cit sa priveasca la fata ei. Daca este complet intors spre mama poate sa alunece de la sin. fesele trebuie sustinute la nou-nascut, sugarului mare i se sustine umai partea superioara a corpului. Mama care sustine fesele cu mina de la acelasi brat pe care se afla corpul copilului, trebuie sa fie atenta deoarece capul poate fi impins prea departe spre cot.
Pozitia mamei
Pozitia culcata: Mama trebuie sa stea culcata intr-o parte fara sa se sprijine pe cot cu o perna sub cap si una sub torace. Trebuie respectate regulile pozitionarii copilului descrise mai sus. Poate sa isi sustina copilul cu mina dedesupt si sinul cu mina de deasupra. Aceasta pozitie este folosita daca mama a suportat o operatie cezariana, o epiziotomie sau daca mama nu vrea sa se rdice din pat.
Pozitia cu copilul pe bratul opus: Corpul copilului sta pe antebratul mamei, mina ei sustine capul la nivelul urechilor sau mai jos, poate sa sustina sinul cu mina de aceeasi parte. Mama nu trebuie sa impinga de partea posterioara a capului copilului. Aceata pozitie este utila pentru copiii bolnavi sau cu handicap, daca mama are sinii mari sau pentru sugarii foarte mici.
Pozitia subrat: Capul copilului sta in mina mamei, spatele copilului este sustinut pe antebratul mamei. De asemenea trebuie respectate regulile pozitionarii sugarului si avut grija ca mama sa nu preseze capul copilului de sin. Este utila aceasta pozitie pentru gemeni sau daca mama are dificultati in a pune copilul la sin in pozitie obisnuita.
Mama trebuie sa adopte pozitia cea mai comoda pentru ea, pozitia relaxata a mamei stimulind lactatia si secretia de endorfine atit de benefice pentru o relatie intre mama si copil.
Sustinerea sinului
Daca mama are sini mari ea trebuie sa isi sustina sinul, iar daca are sinii mici nu trebuie sa faca acest lucru. Tinerea corecta a sinului este aceea cu degetul mare pe partea de sus si cu celelate degete sustinind sinul oferind sugarului zona areolara.
Apucarea corecta a sinului de catre copil:
gura larg deschisa, buza de jos rasfrinta barbia atinge sinul obrajii sint rotunjiti sau turtiti de sinul mamei cea mai mare parte din areola in gura copilului sinul apare rotunjit in timpul alaptarii
Apucarea incorecta a sinului:
gura nu este larg deschisa barbia este departata de sin buza de jos este intoarsa inauntru obrajii sint subtiati si aspirati spre gura in timpul suptului cea mai mare parte din areola e sub gura copilului, sinul aparind alungit si intins.
Pozitionarea corecta a copilului este extrem de importanta. Un copil incorect pozitionat are tendinta sa mestece sfircul, incercind sa traga laptele, aceasta ducind la ranirea sfircului si alimentarea ineficienta.
Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]