Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Potasiul: benefic sau nu pentru inima?

12 decembrie 2014
Share

Potasiul este al treilea mineral prezent intr-o cantitate destul de mare in organism si, potrivit expertilor, printre beneficiile pe care le prezinta pentru sanatate se numara scaderea riscului de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, tulburari cardiace, de anxietate, stres, imbunatatirea functiile electrolitice si functionarea sistemului nervos.

 

De asemenea, potasiul joaca un rol important in ceea ce priveste fiecare bataie a inimii, pentru ca ajuta acest organ sa pompeze sangele. Apoi, ajuta muschii sa se miste, pune nervii in miscare si ajuta rinichii sa filtreze sangele.

Care sunt beneficiile potasiului pentru inima?

Contrar a ceea ce v-ati fi asteptat, potasiul nici nu trateaza, nici nu previne bolile de inima. Insa poate ajuta inima in mai multe feluri. In primul rand, contribuie la stabilizarea tensiunii arteriale. Intr-un studiu realizat cu ajutorul mai multor voluntari care sufereau de hipertensiune arteriala s-a descoperit ca suplimentele pe baza de potasiu reduc tensiunea arteriala sistolica (cand inima se contracta) cu circa 8 puncte. O dieta bogata in fructe, legume si fara grasimi sau produse lactate face ca tensiunea arteriala sa fie una normala. Apoi, desi nu exista nicio legatura directa intre potasiu si colesterol, se pare, totusi, ca dietele care reduc colesterolul sunt, de asemenea, bogate in potasiu. Asadar, daca aveti potasiu in organism intr-o cantitate mai mare, cu siguranta sunteti consumatori de fructe si legume. Astfel, nivelul de colesterol va fi micsorat si se va reduce si riscul bolilor de inima. Iar daca aveti probleme cu ritmul cardiac, potasiul este secretul. Dar nu uitati ca intotdeauna trebuie sa va sfatuiti cu medicul specialist.

Potasiul si riscurile sale asupra sanatatii inimii

Oamenii sanatosi nu ar trebui sa-si faca probleme in ceea ce priveste nivelul de potasiu din organism. Pentru ca el joaca un rol atat de important in mentinerea unui ritm normal al inimii, hipercalemia (o concentratie prea mare de potasiu in sange) poate duce la aparitia unui ritm cardiac neregulat, poate aparea tahicardia ventriculara, ce degenereaza in fibrilatie ventriculara si stop cardiorespirator. Printre simptomele tahicardiei si fibrilatiei ventriculare se numara ametelile, palpitatiile, angina pectorala, dificultati de respiratie etc. Hipercalemia apare in momentul in care rinichii nu mai functioneaza corespunzator si nu mai pot filtra potasiul din sange.

Alimente bogate in potasiu

potasiul-benefic-sau-nu-pentru-inima-2-200Cele mai bune surse de potasiu sunt fructele si legumele, cerealele integrale, pestele. Asadar, in acest caz puteti consuma cartofi, rosii, avocado, banane, portocale, suc de portocale, fructe deshidratate, precum stafide, caise, prune, curmale, spanac, fasole sau mazare. Daca vorbim despre cantitati, in cazul persoanelor sanatoase se pot consuma 4.700 miligrame de potasiu. Majoritatea oamenilor nu prezinta probleme in momentul in care au o dieta bogata in potasiu, insa in cazul problemelor renale trebuie sa va sfatuiti cu un specialist. Unele medicamente pot creste nivelul de potasiu, iar unele diuretice pot contribui la eliminarea potasiului prin urina. Este important sa va verificati nivelul de potasiu din organism.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Healthyeating.sfgate.com; Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.