Cu siguranţă aţi auzit de potasiu, dar ştiţi care sunt beneficiile sale asupra sănătăţii?
Calciul, magneziul şi fierul sunt mineralele „vedetă” ale căror valori şi aporturi sunt urmărite cu regularitate de către toată lumea. Cu toate acestea, să nu uităm de potasiu. Prea multă vreme i-a fost subestimată importanţa. Drept dovadă, încă reprezintă o necunoscută faptul că există surse alimentare mult mai bogate în potasiu decât bananele. Totodată, de cele mai multe ori, semnele deficitului sunt trecute cu vederea.
Potasiul este un mineral esenţial pentru sănătatea sistemului nervos şi reglarea ritmului cardiac. De asemenea, este şi un electrolit. Când se află în apă, se dizolvă în ioni pozitivi, care au proprietatea de a conduce electricitatea. Mai exact, potasiul este responsabil de transmiterea impulsurilor electrice în tot corpul. El ajută la reglarea unor funcţii esenţiale în organism: tensiune arterială, ritm cardiac, digestie, activitate musculară, echilibrul pH-ului şi al nivelului de apă din organism. Aproximativ 80% din potasiu se află în celulele musculare, în timp ce 20% se poat afla în oase, ficat şi în celulele roşii. Corpul nu produce potasiu în mod natural. Prin urmare, o cantitate prea mică sau prea mare a acestui mineral în organism poate afecta funcţii cruciale. Rinichii sănătoși mențin nivelurile normale de potasiu în organism, deoarece elimină cantitățile în exces prin urină.
Ce rol are potasiul asupra inimii
Beneficiile potasiului în organism
O alimentaţie bogată în potasiu vă poate aduce următoarele beneficii:
- ajută celulele din muşchi să genereze impulsuri nervoase şi controlează contracţiile musculare;
- contribuie la buna funcţionare a sistemului nevos;
- reglează pulsul;
- ajută organismul să elimine excesul de sodium;
- poate scădea tensiunea arterială, chiar şi în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Descoperirea le aparţine cercetărorilor americani de la University of South Carolina. Mai exact, aceştia au asociat aportul ridicat de potasiu cu scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. De asemenea, o alimentaţie bogată în potasiu ar putea elimina sensibilitatea la sare. O problemă greu de identificat care se manifestă prin creşterea cu 10% a tensiunii arteriale în urma consumului de sare sub orice formă.
- ar putea reduce cu până la 27% riscul apariţiei unui accident vascular cerebral;
- ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei.
Simptome ale deficitului de potasiu
Potasiul se poate găsi în foarte multe alimente. De aceea, carenţele se produc destul de rar. Deficitul apare, de obicei, atunci când corpul pierde brusc multe lichide: vărsături, diaree sau sânge. Mai poate apărea şi din cauza unor boli renale, a folosirii excesive a unor laxative sau medicamente. În acelaşi timp, sportivii sau persoanele care fac efort fizic intens şi, prin urmare, transpiră excesiv, au nevoie de un aport ridicat al acestui nutrient.
Iată câteva semnale care v-ar putea atrage atenţia că aveţi carenţe de potasiu în organism:
- stări de oboseală mentală şi slăbiciune a corpului
- schimbări ale dispoziţiei
- spasme sau crampe musculare
- dureri musculare şi rigiditate în mişcare
- probleme digestive
- tahicardie (puls mărit)
- parestezie (furnicături sau amorţeală) la nivelul mâinilor, braţelor şi al picioarelor
- dificultăţi de respiraţie
- constipaţie sau balonare
- stări de greaţă
Alimente care conţin mai mult potasiu decât bananele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să consumăm zilnic cel puţin 3.500 de miligrame de potasiu din surse alimentare, în vreme ce oamenii de ştiinţă britanici recomandă cel puţin 4.700 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, cercetările ulterioare indică faptul că nu apar beneficii suplimentare dacă depăşim recomandarea făcută de către cercetătorii din Marea Britanie. Nevoile dumneavoastră de potasiu pot varia în funcţie de starea de sănătate. Spre exemplu, dacă aveţi boli renale, ar trebui ca aportul zilnic al acestui nutrient să fie mai mic de 4.700 mg. Când rinichii nu funcționează la capacitate maximă, prea mult potasiu ar putea rămâne în corp şi cauza probleme musculare sau cu nervii.
Când ne gândim la potasiu, ne îndreptăm atenţia către banane. Surprinzător sau nu, aceasta nu reprezintă cea mai importantă sursă a nutrientului. O banană de dimensiune medie conţine 422 miligrame de potasiu. Iată câteva dintre alimentele care concurează cu aceasta:
- o jumătate de avocado conţine 487 mg de potasiu
- un cartof dulce de mărime medie conţine 541 mg
- un cartof alb de mărime medie conţine 515 mg
- 156 grame de spanac conţin 540 mg
- 547 grame de pepene roşu (două felii) conţin 640 mg
- 240 ml de suc de cocos conţin 600 mg
- 179 grame de fasole albă conţin 829 mg
- 172 grame de fasole neagră conţin 611 mg
- 155 grame de edamame conţin 675 mg
- 50 grame de pastă de tomate conţin 486 mg
- 205 grame de dovleac plăcintar conţin 582 mg
- şase caise deshidratate (uscate) conţin 488 mg
- 178 grame de sfeclă elveţiană (frunze) conţin 961 mg
- 170 grame de sfeclă roşie fiartă conţin 518 mg
- o rodie conţine 650 mg
Alte alimente bogate în potasiu sunt somonul, păstrăvul, codul, tonul, scoicile, iaurtul, sucul de portocale, broccoliul gătit, lintea, soia, ciupercile şi păstârnacul. De asemenea, aportul potasiului în organism poate fi reglat şi prin intermediul suplimentelor alimentare.