Pozitia vicioasa a corpului este o problema cu care se confrunta toata lumea. Fie ca este vorba despre pozitia incorecta la birou, fie ca ne referim la privitul la telefon cu flectarea capului sau la statul pe canapea, aceste situatii pot duce, in timp, la afectarea aparatului osteoarticular.
Daca durerile de oase erau pana de curand apanajul varstei a treia, in momentul de fata atat tinerii, cat si copiii se confrunta cu probleme de sanatate cauzate de pozitia vicioasa. Durerea osteoarticulara nu este singura problema provocata de pozitia incorecta. Efectele acesteia asupra intregului organism sunt extrem de complexe. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cele mai frecvente probleme provocate de pozitia vicioasa, pe care sigur pana in momentul de fata le-ati pus pe seama altor afectiuni.
1. Incontinenta urinara
Incontinenta urinara sau pierderile de urina pot sa apara ca urmare a pozitiei vicioase arborate un timp indelungat. Postura incorecta a coloanei poate avea repercusiuni asupra presiunii abdominale si, implicit, asupra musculaturii vezicii urinare. Totodata, o pozitie vicioasa afecteaza musculatura pelvisului, motiv pentru care persoanele afectate se pot plange de aparitia pierderilor de urina.
2. Constipatia
Este o alta problema de sanatate cu care se confrunta cei care au o pozitie incorecta in timpul zilei, dar si la toaleta. Constipatia presupune un tranzit intestinal incetinit cu mai putin de 3-4 scaune pe saptamana. Astfel, la toaleta, pozitia cu trunchiul aplecat si genunchii mai jos decat oasele bazinului predispune la aparitia constipatiei. Adoptand aceasta pozitie, este posibil ca sfincterul anal sa se stranga si muschii abdominali sa nu exercite efectul scontat asupra bolului fecal.
3. Durerea in capul pieptului
Pot avea ca substrat pozitia incorecta. Astfel, este recomandat ca, dupa masa, sa nu va aplecati o jumatate de ora, pentru a evita refluxul gastroesofagian. Daca va confruntati cu durere in capul pieptului de tip arsura, este posibil ca problema de fond sa nu fie cauzata de o afectiune gastrointestinala, ci doar de pozitia vicioasa.
Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana
Sfatul specialistului
In cazul in care va confruntati cu aceste consecinte, este bine sa consultati un medic de reabilitare medicala si un fiziokinetoterapeut. Specialistul va va recomanda un program de exercitii in functie de fiecare caz in parte, ce are drept scop imbunatatirea fortei si a flexibilitatii musculare.
Grupele de muschi vizate sunt cele cu localizare la nivelul abdomenului, pelvisului si toracal. Musculatura paravertebrala este, de asemenea, lucrata in timpul exercitiilor, pentru a conferi sustinere coloanei vertebrale.
In general, pozitia neutra cu coloana dreapta (fara flectarea acesteia) este benefica pentru intregul organism. Astfel, se recomanda tragerea umerilor in jos si spre spate, iar capul trebuie sa fie indreptat si orientat spre posterior. Abdomenul trebuie tras spre interior catre coloana vertebrala. In acest fel, are loc contractia muschiului transvers abdominal, care va actiona ca un corset in jurul coloanei vertebrale.
La birou, incercati sa va schimbati pozitia sau sa va ridicati la fiecare 30-60 de minute, pentru a putea elimina tensiunea existenta la nivelul coloanei vertebrale.