Revista care te menține sănătos

Știri

Portocalele cu bifenil va pot imbolnavi

10 ianuarie 2012
Share

Bifenilul sau E230 a fost interzis in UE din 2004. „Acesta era si este inca utilizat in multe tari pe post de conservant artificial pentru coaja citricelor. Astfel, coaja portocalelor sau lamailor care sunt unse cu acest E au capacitatea de a rezista chiar luni sau ani pe rafturi fara sa mucegaiasca”, potrivit specialistului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare.

Desi este folosita initial doar pe coaja, s-a descoperit ca substanta periculoasa, solubila in uleiurile esentiale din coaja si care nu se poate indeparta nici prin spalarea fructelor, se raspandeste rapid si in interiorul pulpei in momentul in care fructul este desfacut.

Poate produce dezechilibre hormonale
„Problema este ca in afara UE nu s-a interzis utilizarea lui E230, iar pentru ca nimeni nu face proba fructelor la intrarea in tara, deci marfa adusa din afara UE poate ajunge lejer pe rafturi cu tot cu E230. Problema este ca acest E poate produce tulburari ale echilibrului hormonal, duce la aparitia obezitatii chiar si fara sa se consume alimente, iar obezitatea este considerata cea mai raspandita boala cronica de nutritie care genereaza la randul ei altele, de exemplu, diabetul tip II, tensiunea arteriala etc. In schimb, coaja de la citrice care nu contine acest E este foarte sanatoasa”, a subliniat specialistul.

Cristina Ionescu

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.