Uitati de intalniri, lista de cumparaturi acasa sau uitati unde ati pus cheile? Ei bine, toata lumea are momente cand mai uita cate ceva, dar, daca se intampla frecvent, incercati sa faceti cateva exercitii pentru a va imbunatati capacitatea de memorare.
Din fericire, exercitiile mentale pot fi la fel de eficiente pentru creier ca si antrenamentul fizic pentru corp. Faptul ca uitam ne poate face sa ne simtim agitati si dezorganizati. Dar antrenamentele regulate pentru minte ne pot imbunatati memoria si pot stimula creierul. Odata ce va veti da seama care trucuri functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra, este posibil sa nu mai uitati pentru o buna perioada un nume, ziua de nastere a cuiva drag sau ultimul punct de pe lista de cumparaturi.
O metoda ar putea fi crearea unui acronim. Antrenati-va creierul sa-si aminteasca lucrurile intr-o ordine specifica prin formarea unui cuvant pentru a reprezenta obiectele. Incercati sa utilizati prima litera a fiecarui articol de pe lista de cumparaturi pentru a forma un cuvant.
Asa stimulati memoria
Incepeti cu primul si, ulterior, adaugati cate unul in fiecare zi pentru a va ajuta memoria:
- Organizati o lista lunga pentru inceput, cu sectiuni mai scurte care sa fie usor de retinut. In loc sa incercati sa va amintiti o serie de elemente diferite, creati patru miniliste cu doar trei lucruri pe care trebuie sa vi le amintiti din fiecare.
- Concentrati-va pe ceea ce incercati sa va amintiti. Ganditi-va pe indelete la ce trebuie sa va aduceti aminte, indiferent ca este o lista cu nume, activitati sau cumparaturi. Concentrati-va cateva clipe si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
- Faceti conexiuni. Incercati sa va amintiti cat mai multe lucruri sau idei deodata, facand diverse conexiuni in minte. Daca doriti sa memorati lista de cumparaturi, de exemplu, faceti conexiuni cu elementele de care aveti nevoie sau cu anumite imagini: inchipuiti-va ca aveti rufele la spalat si ca tineti o cutie de detergent in mana, apoi puneti hartie igienica la baie, dupa care mergeti la bucatarie sa luati o felie de paine si lapte etc.
- Personalizati-va lista. Organizati-o pe sectiuni scurte, usor de gestionat si incercati sa faceti legatura cu ceva usor de amintit. Va imbunatatiti memoria facand conexiuni cu numere, de pilda, date personale relevante, cum ar fi ziua de nastere sau date istorice interesante.
- Folositi-va toate simturile pentru a va ajuta memoria. Cititi cu voce tare lista si apoi ganditi-va, de exemplu, la supletea parului dupa o vizita la salon sau aroma bucatelor pregatite la restaurantul preferat pentru a va fixa mai bine datele in minte.
- Notati. Chiar daca nu folositi efectiv lista pentru a va reaminti de o intalnire, pur si simplu scriind informatiile, ajutati creierul sa retina.
- Faceti o rima. Cum ati invatat alfabetul sau numarul zilelor fiecarei luni cand erati copil? Probabil cu ajutorul unui cantec sau al rimelor. Incercati sa faceti acelasi lucru cu numele, intalnirile si listele.
Ganditi pozitiv si nu va indoiti de propria persoana: creierul poate face de multe ori mai mult decat ne dam seama. Totodata, faceti puzzle-uri, cititi cat de des puteti, jucati jocuri precum Sudoku si Scrabble sau faceti cuvinte incrucisate. Practicati cu regularitate aceste sfaturi pentru a va ajuta memoria si veti fi uimiti cat de multe lucruri va veti reaminti.
Text: Corina Ionescu
Sursa: www.everydayhealth.com