Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Ponturi pentru a tine alergiile de toamna sub control

18 septembrie 2012
Share

Primavara si toamna sunt poate cele mai neplacute momente ale anului pentru persoanele alergice. Pe langa expunerea la fum de tigara, poluarea aerului cu gaze de esapament si alte substante chimice, aceasta perioada este caracterizata prin prezenta in aer a polenurilor plantelor si arborilor.

Simptomele alergiilor respiratorii sunt simplu de recunoscut: lacrimarea ochilor, mancarime, rinoree apoasa, stranut.

De asemenea, in unele cazuri, se poate observa o respiratie suieratoare (wheezing) sau chiar crize de astm, urticarie si, in cazuri extreme, chiar anafilaxie (reactie alergica ce pune viata in pericol). Alergenii sunt clasificati in functie de modul in care patrund in organism. Astfel, exista pneumoalergeni (alergenii inhalatori – polen, praf de casa, fungi atmosferici, peri si epiderme de animale) si trofoalergeni (patrund prin tubul digestiv – componente ale alimentelor).

Cele mai comune afectiuni alergice sunt cele respiratorii (rinita alergica si astmul bronsic), urmate de cele cutanate (dermatita atopica, urticaria), dar si de alergiile alimentare sau chiar socul anafilactic. Procentul de afectare al populatiei generale este de 20-25%, in crestere, dar sub media tarilor europene dezvoltate (35%).

 

Cum faceti fata alergiilor respiratorii de toamna?

  • Evitati sa iesiti in aer liber in perioada cu risc crescut. Este important de stiut ca tipul si cantitatea de polen din aer depind nu doar de perioada din an, ci si de momentul zilei si de conditiile atmosferice. Spre exemplu, pe durata unei zile, concentratia de polen creste de la rasaritul soarelui si ajunge la un maximum la mijlocul zilei, eliberandu-se in cantitati minime noaptea sau dupa ploaie.
  • Utilizati filtre de polen la aparatele de aer conditionat. Cand achizitionati un astfel de aparat, fiti atenti sa aiba incorporat si acest filtru care curata aerul provenit din exterior. Are capacitatea de a retine atat particulele de praf, cat si pe cele de polen. Se schimba regulat, odata cu celelalte filtre.
  • Mai puteti tine alergiile la distanta si astfel: folositi un dezumidificator, faceti un dus rapid cand ajungeti acasa (in acest fel veti indeparta polenul de pe piele) si evitati sa uscati rufele afara, in aer liber.
  • Consultati medicul alergolog care poate determina prin teste specifice existenta unei alergii si poate recomanda tratamentul potrivit in functie de tipul si modul de manifestare.
  • Feriti-va de ambrozie si pelin! Sunt cele mai „periculoase” plante pentru alergici, fiind intalnite mai ales pe marginile soselelor, dar si in gradini sau parcuri. Acestea sunt un real pericol, din cauza polenului produs din abundenta. O cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer este suficienta pentru declansarea simptomelor de rinita, conjunctivita sau astm la persoanele sensibilizate, in timp ce uleiurile volatile continute pot provoca dermatita alergica.
  • Medicii recomanda reducerea expunerii la alergeni si tratament medicamentos al bolii alergice de baza si al bolilor asociate. Reducerea expunerii la polenuri se face prin aerisirea locuintelor inainte de rasaritul soarelui, noaptea sau dupa ploaie si inchiderea ferestrelor pe durata zilei, utilizarea filtrelor de polen la aparatele de aer conditionat, evitarea deplasarilor, activitatilor si sporturilor in aer liber pe timpul zilei.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Lizica Igret

Medic specialist alergologie si imunologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.