Trezitul dimineata este deseori un calvar pentru noi toti. Exista insa metode simple care imbunatatesc calitatea somnului si care ne ajuta sa ne ridicam mai repede din pat, mai odihniti si mai binedispusi. In primul rand, sa avem grija de igiena somnului, deci sa existe un program bine stabilit.
Unii au nevoie de sase ore pentru a se odihni, altii, de opt sau de zece ore, nu este o regula generala. Spre exemplu, cui ii sunt suficiente sase ore de somn pe noapte ar fi bine sa le imparta in: trei pana in miezul noptii si trei dupa. Daca regula polaritatii nu se aplica, atunci trebuie sa apeleze la una mult mai cunoscuta, dar aproape la fel de eficienta: cel putin doua ore de somn legate pana la 12 noaptea. Cat despre camera de dormit, este ideal ca patul sa fie asezat pe directia nord-sud, iar capul sa fie orientat spre nord in timpul somnului. Descoperiti in randurile ce urmeaza si alte trucuri!
Camera trebuie sa fie zugravita in culori odihnitoare, calde, iar dimineata, sa fie aerisita, luminoasa. Este recomandat ca patul sa fie dotat cu o saltea de buna calitate, care sa nu provoace disconfort. De asemenea, inainte de culcare, puteti bea o cana cu lapte cald, un ceai calmant (de tei, lavanda, passiflora, valeriana) care sa va „scoata din priza”. In niciun caz nu adormiti cu televizorul pornit sau cu castile in urechi.
- Nu leneviti in pat!
Pentru a va trezi usor, nu leneviti in pat dupa ce va treziti. De exemplu, cine vrea sa se trezeasca la ora 8:00, sa seteze alarma la 7:50, dar la 8:00 sa se ridice din pat. In cele 10 minute va puteti intinde pentru a va inviora, plus ca ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a respiratiei, pune sangele in miscare. Este un obicei cel putin la fel de bun ca un program de gimnastica de inviorare, pe care foarte putini il fac.
- Incercati suplimentele cu melatonina
Melatonina este o substanta de natura hormonala, produsa de o parte speciala a creierului uman, glanda pineala. Melatonina are indicatii si in diferite tipuri de insomnii, mai ales la seniori sau copii, unde a crescut calitatea somnului si a ameliorat atentia in timpul zilei. Chiar si la oamenii fara probleme evidente de somn, administrarea melatoninei cu 30-60 de minute inainte de culcare poate creste intervalul orar de odihna si poate imbunatati calitatea somnului.
- Evitati cafeaua si ciocolata inainte de culcare!
Incercati sa nu beti cafea, cola sau sa mancati ciocolata inainte de a va baga in pat, deoarece acestea contin mult zahar si cofeina. Cea din urma creste frecventa cardiaca si activitatea psihica, inducand o stare de agitatie. In aceste conditii, nu veti avea un somn linistit si va veti trezi a doua zi mult mai obositi.
- Folositi uleiuri esentiale
In dormitor se pot folosi pernute cu ierburi si uleiuri esentiale, spre exemplu, de lavanda sau portocala, acesta din urma fiind si antidepresiv, pentru ca multi nu pot adormi din cauza gandurilor. Nu apelati sub nicio forma la parfumurile sintetice.
Inainte de somn este bine sa va deconectati de la tot ce s-a intamplat in ziua care a trecut.
Activitatea fizica regulata inainte de culcare ajuta la producerea endorfinelor si, astfel, somnul va fi mult mai odihnitor, iar dimineata va treziti mai usor si binedispusi. Rutina de dimineata este foarte importanta, mai ales daca va place sa luati micul dejun in familie, de exemplu. Trebuie sa tineti cont ca inceputul zilei este foarte important pentru fiecare dintre noi si nu trebuie sa va incarcati negativ, ci mai bine, faceti-va planuri. Nu este greu, sunt doar cateva reguli sa incepeti ziua bine si sa o terminati la fel.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Raluca Dubasaru
Terapeut medicina complementara