Expunerea la aerul poluat si la substantele toxice emanate de cosurile uzinelor poate predispune atat la probleme respiratorii si alergii, cat si la probleme care tin de sanatatea articulatiilor. Astfel, in combinatie cu umiditatea ridicata din aer, specifica sezonului rece, poate avea loc fenomenul de smog, cu efecte neplacute asupra sanatatii, in special pentru bolnavii cronici.
Cel mai periculos compus care pare sa aiba legatura cu deteriorarea cartilajului articulatiilor, afectiune numita artrita reumatoida, este dioxidul de sulf, unul dintre cei mai comuni sase poluanti din aer prezenti in tarile puternic industrializate.
Intr-un studiu al cercetatorilor americani in colaborare cu specialisti din Suedia, au fost monitorizati 2.092 pacienti cu artrita reumatoida si peste 93.000 de persoane care nu sufereau de aceasta afectiune. Tuturor participantilor le-a fost solicitata adresa pentru a putea fi estimat nivelul de expunere in functie de zona la poluantii comuni din aer, atat componente gazoase (bioxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot), cat si particule (cenusa sau praf).
Rezultatele nu au aratat niciun fel de legatura intre particulele din aer si aparitia artritei. In schimb, expunerea prelungita, de exemplu 10-20 de ani, la componente gazoase poluante a crescut riscul de artrita cu pana la 11%. Alti factori care pot genera poliartrita reumatoida sunt: factorii genetici, imunologici, hormonali, psihologici etc.
Statisticile indica un numar de 3 milioane de europeni care sufera de aceasta afectiune si aproape 1% din populatia Romaniei, respectiv 230.000 de persoane.
Desi in ultimii ani s-au dezvoltat numeroase tratamente care pot tine sub control durerea si inflamatiile provocate de poliartrita reumatoida, nu exista un medicament-minune care sa vindece in totalitate , ci doar metode prin care se poate preveni sau incetini deteriorarea articulatiilor.
Paula Rotaru
Sursa: www.bighealthtree.com