Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Polipii uterini: ce sunt si cum se trateaza

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 septembrie 2022
Share
Exclusiv online
Polipii uterini: ce sunt si cum se trateaza

Polipii uterini sunt niste excrescente moi la nivelul uterului. Acestia provin din tesutul care captuseste uterul, denumit endometru. Dimensiunea acestora variaza, precum si numarul lor. Cei mai multi polipi uterini nu sunt cancerosi si, de cele mai multe ori, nu cauzeaza simptome. Unii dintre acestia nu necesita tratament.

Nu se cunoaste exact cauza aparitiei polipilor uterini, insa pot avea legatura cu schimbarile hormonale. In fiecare luna, nivelul de estrogen creste si scade, influentand tesutul uterin. Daca exista o crestere excesiva a acestuia, se poate forma un polip uterin.

Factori de risc pentru polipii uterini

Exista mai multi factori de risc pentru polipii uterini, precum:

  • varsta – femeile de 40-50 de ani au risc mai mare de a dezvolta polipi uterini. Acest lucru este cauzat, in special, de schimbarile hormonale ce apar inainte de menopauza;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea arteriala;
  • Unele medicamente folosite pentru tratarea cancerului de san.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Care sunt simptomele polipilor uterini

De multe ori, puteti sa nu prezentati simptome, mai ales daca aveti polipi de dimensiuni mici sau un singur polip. Insa, cel mai frecvent semn al polipilor uterini este reprezentat de sangerare. Este important sa-i comunicati medicului daca aveti:

  • menstruatii neregulate
  • menstruatii abundente
  • sangerare intre menstruatii
  • sangerare vaginala in perioada menopauzei
  • probleme de fertilitate

Cum se stabileste diagnosticul polipilor uterini

Daca medicul suspecteaza ca aveti polipi uterini, sunt necesare una sau mai multe dintre urmatoarele metode:

  • ecografie transvaginala – presupune introducerea unei sonde ecografice in vagin. Prin intermediul acesteia, se transmit informatii vizuale din interiorul uterului.
  • histerosonografia sau sonohisterografia. Medicul poate folosi aceasta metoda in timpul ecografiei transvaginale. Aceasta presupune introduceea unui tub subtire (cateter) in vagin si injectarea de apa sarata in uter. Acest lichid se extinde in uter si ofera o imagine mai buna in timpul ecografiei.
  • histeroscopia presupune introducerea unui telescop subtire si flexibil prin vagin, apoi in uter. Aceasta metoda permite vizualizarea tesutului din interior. Daca sunt observati polipi uterini, acestia pot fi extirpati in acelasi timp.
  • biopsia endometrica – medicul va preleva o bucata mica de tesut uterin ce va fi trimis ulterior la laborator pentru a fi examinat la microscop.
  • chiuretajul – presupune prelevarea unei bucatele de polip prin intermediul unui instrument medical (chiureta), pentru a fi testata. Acelasi instrument poate fi folosit si pentru a indeparta polipii.

Care este tratamentul polipilor uterini

Daca nu aveti simptome si polipul nu este canceros, atunci este posibil sa nu aveti nevoie de tratament. In functie de sfatul medicului, puteti astepta retragerea acestuia. Insa, daca sunteti la menopauza sau aveti un risc crescut de cancer uterin, medicul va poate recomanda sa indepartati polipii uterini.

Tratamentul hormonal medicamentos va poate ajuta sa mentineti nivelul hormonilor din organism. Acesta poate micsora polipii si ameliora simptomele, precum sangerarea abundenta.

Interventia chirurgicala (histeroscopia sau chiuretajul) poate ajuta atat la diagnosticare, cat si la tratarea polipilor uterini.

Menopauza si importanta mamografiei

Metode prin care pot fi preveniti polipii uterini

Nu exista anumite metode prin care pot fi preveniti polipii uterini. Insa, este foarte important sa mergeti la medicul ginecolog in mod regulat, in special daca aveti factori de risc. Unii dintre acesti factori pot fi reversibili, precum obezitatea. Este important sa mentineti un stil de viata sanatos si, daca ati avut in trecut polipi uterini, sa faceti controale medicale ori de cate ori este necesar sau la indicatia medicului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.