Revista care te menține sănătos

ORL

Polipii nazali, favorizati de clima umeda si rece

1 octombrie 2007
Share

Polipii nazali (vegetatiile adenoide) reprezinta hipertrofia cronica a amigdalei faringiene Luschka, aceasta fiind o masa de tesut ce captuseste regiunea superioara a nasofaringelui.

Afectiunile amigdalei sunt de obicei infectioase, fiind favorizate de clima umeda si rece. Acestea pot avea evolutie acuta (adenoidita acuta), subacuta, cronica sau recidivanta (vegetatii adenoide).
Prin hipertrofie se creeaza mase de tesut ce afecteaza trecerea aerului prin fosele nazale si obstrueaza orificiile medii ale tubei lui Eustachio.

Manifestrari clinice
Adenoidita acuta debuteaza brusc cu febra neregulata. Sugarul este agitat si polipneic (creste frecventa respiratorie), suptul si alimentatia devin dificile, iar rinoreea este purulenta. Obstructia nazala este cea care determina dificultatea respiratorie. Astfel, pot interveni respiratia bucala exclusiva in obstructia completa sau respiratia zgomotoasa, in special in somn, cand obstructia este incompleta. Afectiunea se poate asocia cu otite medii, bronsite, laringite, tulburari digestive. Adenoidita cronica are ca simptom principal respiratia dificila de tip oral (sta cu gura deschisa). Aceasta apare initial in timpul noptii, putand fi asociata si cu sforait in decubit dorsal sau, ulterior, si in timpul zilei, ducand la uscaciunea mucoasei nazale si orale. Bolnavul are vocea alterata, „nazonata”, tuse nocturna chinuitoare, rinita recurenta sau cronica. Gustul, mirosul si auzul pot fi afectate. Afectiunea este frecvent asociata cu otita medie recurenta sau cronica. La sugar si copilul mic pot aparea semne de insuficienta respiratorie cand hipertofia este voluminoasa. Afectarea cronica a respiratiei duce cu timpul la tulburari ale dezvoltarii: facies adenoidian (buze rasfrante, gura deschisa), torace insuficient dezvoltat (semne de rahitism), intarziere in dezvoltarea staturo-ponderala.
Pentru diagnosticarea polipilor nazali este esential examenul ORL, medicul specialist excluzand si alte afectiuni care pot determina marirea de volum a tesutului adenoidian.

Tratament

In cazul adenoiditei acute masurile medicale implica:
hidratarea bolnavului pe cale orala; combaterea febrei cu antitermice; dezobstructia nazala; administrarea unui antibiotic recomandat de specialist (adenoidita fiind o infectie bacteriana). Tratamentul adenoiditei cornice consta in adenoidectomie (indepartarea chirurgicala a vegetatiilor adenoide). Operatia se efectueaza in perfecta stare de sanatate a pacientului. Varsta nu reprezinta un factor de limitare a indicatiilor, dar in general se efectueaza la copii de peste 1 an. Interventia chirurgicala poate fi efectuata in orice sezon, unii specialisti recomandand totusi, ca perioade optime, lunile mai-iunie si septembrie-octombrie. Adenoidectomia este efectuata de medicul specialist ORL sub anestezie. Observatia dupa interventie se efectueaza in clinica pe o durata de maximum 24 ore datorita complicatiilor minore ce pot aparea.

Indicatiile si contraindicatiile adenoidectomiei
Indepartarea chirurgicala a polipilor nazali este recomandata in cazurile in care copilul prezinta:
obstructie nazala persistenta (respiratia orala) in scopul prevenirii producerii faciesului adenoidian si vocii nazonate; sforait permanent, nocturn sau diurn; otita medie recurenta sau cronica; hipoacuzie; sinuzita sau rinofaringita cronica; episoade repetate de adenoidita acuta.
Interventia chirurgicala nu este indicata pacientilor cu tulburari de sangerare sau coagulare, malformatii ale faringelui sau perioade epidemice.

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.