Polipii cervicali sunt tumori mici, alungite, care apar pe colul uterin. Colul uterin sau cervixul reprezinta partea inferioara a uterului ce patrunde in vagin. Acesti polipi sunt structuri fragile care se dezvolta, de obicei, la femeile peste 40 de ani, care au unul sau mai multi copii. De asemenea, reprezinta o problema destul de comuna in cazul femeilor insarcinate, ca urmare a cresterii cantitatii hormonului numit estrogen.
Aceste excrescente sunt benigne (nu sunt canceroase), mici si moi si pot avea diferite culori: rosu intens, rosu-movuliu sau gri albicios. Pot varia in ceea ce priveste dimensiunea, dar au, de obicei, intre 1 si 2 cm.
Simptome ale prezentei polipilor cervicali
Prezenta acestor polipi pe cervix poate sa nu provoace niciun simptom notabil. Cu toate acestea, daca va confruntati cu vreunul dintre urmatoarele semne, trebuie sa mergeti neaparat la un control ginecologic:
-
Leucoree (scurgeri vaginale albicioase sau galbui);
-
Sangerari dupa actul sexual, intre menstre, dupa spalaturile vaginale, in postmenopauza;
-
Sangerari abundente la menstruatie.
Nu trebuie sa va alarmati. In cazuri foarte rare polipii reprezinta o faza incipienta a cancerului cervical. Indepartarea lor contribuie la reducerea riscului. Trebuie sa intrebati medicul cat de des se face examinarea pelvina. Recomandarile pot varia in functie de varsta si de istoricul medical al fiecarei persoane.
De ce apar polipii cervicali?
Nu se stie exact de ce se intampla acest lucru, insa aparitia lor ar putea fi legata de un nivel crescut de estrogen (hormon feminin), o inflamatie cronica a cervixului, vaginului sau uterului, infundarea vaselor de sange. Nivelul de estrogen fluctueaza de-a lungul vietii unei femei, mai ales in perioada menstruatiei, a sarcinii, in lunile dinaintea menopauzei. Apoi, substantele chimice care imita estrogenul sunt prezente cam peste tot in mediul inconjurator. De exemplu, xenoestrogenii sunt intalniti in mezeluri si in produsele lactate.
In ceea ce priveste inflamatia cervixului, printre cele mai comune cauze se numara infectiile bacteriene, infectia cu HPV, candidoza, sarcina, avortul spontan, avortul controlat, modificarile hormonale.
Diagnostic si tratament
Polipii sunt descoperiti in cadrul unui examen ginecologic de rutina. Se face o biopsie (proba de tesut) care se trimite la un laborator specializat pentru testare. De cele mai multe ori, este vorba despre polipi benigni, in cazuri foarte rare poate fi vorba despre mostre de tesut precanceroase. Aceste formatiuni sunt indepartate, de regula chirurgical (cu anestezie locala sau regionala), iar pentru a distruge baza polipilor se poate apela la electrocauterizare, interventie laser etc. Dupa testarea in laborator, daca tesutul excizat prezinta semne de infectie, s-ar putea sa vi se spuna sa luati antibiotice.
Pentru a preveni aparitia polipilor, purtati lenjerie intima numai din bumbac care sa permita aerului sa circule, folositi prezervativul in timpul contactului sexual daca nu aveti un partener stabil si faceti-va testul Papanicolau.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Healthline.com; Womenshealthmag.com