Amputatiile de la nivelul membrelor inferioare pot fi reduse cu pana la 85% atunci cand echipa de ingrijire a persoanelor diagnosticate cu picior diabetic include si un specialist in podiatrie.
Podiatria este o specialitate recunoscuta la nivel mondial in 19 tari, dintre care 13 europene si 6 din afara Europei (Australia, Noua Zeelanda, Peru, Africa de Sud si SUA). In aceste state isi desfasoara activitatea peste 100.000 de podiatri, cu propria organizatie profesionala – Federatia Internationala a Podiatrilor.
De asemenea, exista si supraspecializari ale acestui domeniu, ce se ocupa de piciorul diabetic, piciorul reumatoid sau de probleme generale ale membrelor. Podiatrii se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacientii cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului sau pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general.
E nevoie si in Romania de acest domeniu
In ceea ce priveste Romania, conceptul de podiatrie este aproape inexistent, iar astfel de specialisti cu instruire specifica, conform definitiei Federatiei Internationale de Diabet (IDF), lipsesc. Pentru un management cat mai eficient al piciorului diabetic si pentru a reduce rata amputarilor in tara noastra, Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab sustine introducerea podiatriei in sistemul de sanatate romanesc, promovarea acestui domeniu in randul asistentilor medicali licentiati, precum si elaborarea unui ghid clinic al asistentilor medicali cu acreditare in podiatrie.
„Numarul amputarilor membrelor inferioare cauzate de neuropatie diabetica este in continuare foarte crescut in Romania. Avand in vedere ca organizarea coerenta a unei echipe multidisciplinare de ingrijire a piciorului diabetic este urmata de o reducere semnificativa a ratei amputarilor, se impune urgent introducerea si dezvoltarea podiatriei si in tara noastra. Activitatile desfasurate in aceasta specialitate sunt diverse si conexe cu specialitati precum diabet zaharat, chirurgie, medicina interna, dermatologie si ortopedie. In esenta, podiatria se bazeaza pe masuri terapeutice preventive, curative si de reabilitare a piciorului”, a declarat conferentiar dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.
Necesitatea introducerii specialitatii de podiatrie in Romania a fost dezbatuta in cadrul celui de-al doilea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic. Insa e nevoie de un curs de podiatrie acreditat, in scopul eliberarii certificatului de libera practica pentru asistentii medicali cu acreditare in podiatrie.
Cristina Ionescu