Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Pneumonia, o afecțiune contagioasă?

Dr. Dragos Bumbacea, medic primar pneumologie
8 august 2023
Share
Pneumonia, o afecțiune contagioasă?Informatii despre pneumonie

Pneumonia este o infecție acută a plămânilor, care poate fi determinată de un număr mare de microbi (virusuri sau bacterii) și care se vindecă în majoritatea cazurilor în condițiile unui diagnostic precoce și a unui tratament corect.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Pneumonia se manifestă deseori prin febră, uneori foarte ridicată (chiar peste 40 grade Celsius), tuse, în unele cazuri cu expectorație galben-verzuie (purulentă), dar alteori seacă, durere la nivelul pieptului sau spatelui și îngreunarea respirației. Deseori, se observă alte manifestări decât cele tipice descrise mai sus, ceea ce poate pune în dificultate medicul de a recunoaște această boală. În cazuri extreme pot apărea insuficiență respiratorie sau chiar insuficiențe ale mai multor organe interne.

Oricine se poate îmbolnăvi de pneumonie, dar unele persoane sunt mai susceptibile de a face această boală. Astfel, mai predispuși de a dezvolta pneumonie sunt vârstnicii sau copiii foarte mici, pacienții cu boli cronice la nivelul inimii, plămânilor, rinichilor, pacienții cu imunitate scăzută, cum ar fi cei cu infecția HIV, splenectomie (scoaterea splinei) sau bolnavii de cancer cu diferite localizări.

Diagnosticul de pneumonie

Nu oricine tușește sau face febră suferă de pneumonie! Majoritatea infecțiilor respiratorii nu afectează plămânul, fiind localizate fie la nivelul nasului și gâtului (rinofaringite sau rinosinuzite) sau la nivelul cailor aeriene (traheobronșite). Din păcate, diferențierea acestor boli nu este întotdeauna ușoară, și, în plus, ele se pot și asocia. Medicul specialist pneumolog, cu ajutorul unei radiografii pulmonare, poate diferenția între aceste boli cu prognostic și cu tratament diferit.

Nu toate pneumoniile sunt contagioase. Unii microbi însă (inclusiv virusurile) se transmit de la un om la altul prin aer. Astfel, se pot produce „microepidemii intrafamiliale”, în care majoritatea membrilor familiei sunt bolnavi, chiar dacă unii fac pneumonie, iar alții doar un guturai. Evitarea contactului cu pacienții bolnavi de infecții respiratorii este recomandabilă, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de a face pneumonie.


Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Pneumonia, o afectiune contagioasa?

Conduita terapeutică în caz de pneumonie

Antibioticul este elementul central al tratamentului pentru pneumonie. El trebuie administrat însă doar la indicația medicului specialist în boli pulmonare, în funcție de tipul de pneumonie. Este incorect să ne administrăm singuri un antibiotic, întrucât poate fi nepotrivit, ceea ce scade șansele de vindecare. In același timp excesul de antibiotice pentru orice boală febrilă (chiar dacă este un simplu guturai) duce în final la selecția unor microbi rezistenți, astfel încât în momentul în care apare pneumonia, antibioticele utile sunt foarte puține și de obicei mult mai toxice și mai scumpe. Pacienții necesită o hidratare corectă, prin ingestia a minimum 2 litri de lichide în 24 de ore, și chiar 3-4 litri pentru cei care fac febră ridicată.

Pacienților cu pneumonie le sunt indicate și medicamente împotriva febrei (doar dacă depășește 38 grade Celsius) și împotriva durerii, precum și calmante pentru gât și picături de nas atunci când există manifestări la acest nivel. Repausul acasă sau chiar la pat și menținerea într-un mediu bine încălzit completează îngrijirea acestor pacienți. În marea majoritate a cazurilor, tratamentul corect aplicat conduce la vindecarea bolii în câteva zile până la două săptămâni (moment în care se oprește antibioticul), dar refacerea completă a organismului se produce mai lent, fiind uneori necesară o perioadă de convalescență de două luni sau uneori chiar mai mult. Rareori, mai frecvent la vârstnici, la cei cu boli debilitante sau în formele cele mai severe de boală poate apărea insuficiență respiratorie și/sau cardiacă și chiar deces.

Măsuri de prevenire a pneumoniei

O metodă profilactică eficientă este vaccinarea. Această măsură este disponibilă la ora actuală doar pentru câțiva microbi. Vaccinarea antigripală trebuie efectuată anual, la începutul anotimpului rece. Vaccinarea antipneumococica, mai nou introdusă, trebuie efectuată la fiecare 5 ani și este indicată mai ales la cei cu boli cardiace sau respiratorii cronice, precum și la cei splenectomizati.

Alte măsuri simple de prevenire a pneumoniei pe care le putem lua mai ales în anotimpul rece sunt:
evitarea expunerii la frig; folosirea imbracamintei potrivite condițiilor meteo (nici prea subțire, dar nici prea groasă); alimentație corectă cu mese regulate; respectarea unei perioade suficiente de somn; evitarea persoanelor cu infecții respiratorii (care tușesc și fac febră).

Rețineți!

Pneumonia este o infecție pulmonară acută care poate fi severă, dar care se vindecă în majoritatea cazurilor dacă pacientul ajunge devreme la medicul specialist în boli pulmonare și este bine tratat. Ea poate fi parțial prevenită prin vaccinare și prin măsuri simple de evitare a expunerii la frig și la persoane bolnave de infecții respiratorii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.