Toate femeile sunt frumoase, indiferent de varsta, forma, inaltime sau culoarea parului. Insa, ce ne facem atunci cand standardele impuse in paginile revistelor de fashion se bat cap in cap cu afirmatia de mai sus?
Nimic mai simplu: ignoram tiparele, ne simtim bine in corpul nostru si ne traim viata fara complexe.
90-60-90: un tipar impus de mintea noastra
Nu cunoastem persoana care a folosit pentru prima data acest standard pentru a descrie femeia ideala, dar putem spune cu siguranta ca era subiectiva. Nu toti barbatii apreciaza silueta filiforma, asa cum nu toti barbatii apreciaza un trup rubensian. Intr-un final, putem afirma chiar ca barbatul apreciaza femeia, nu kilogramele pe care aceasta le are. Indraznim sa spunem ca valorile 90-60-90 au fost create de o femeie, la cat de critic se stie ca este ochiul feminin. Niciodata nu suntem indeajuns de slabe, insa atunci cand o femeie ne spune ca aratam perfect, chiar o credem si tindem sa urmam acel exemplu.
Mananc sanatos, dar nu imi refuz un mic moft!
Incercam sa slabim prin fel si fel de diete, insa corpul respinge aceste metode si ne spune: „Stop! Asta sunt eu, nu ma poti schimba”. Plangem, suntem furioase, ne paste depresia vazandu-le pe alte femei cu haine ce le vin ca turnate… cand, deodata, ne dam seama ca singura solutie este resemnarea. Si ce e rau in asta? Absolut nimic. Ba chiar e primul pas catre acceptarea corpului tau. Iubeste-l asa cum e! Si chiar daca mai poftesti din cand in cand la o prajitura sau diverse rontaieli, nu face din asta un obicei si pastreaza-ti greutatea in limite normale. Asa cum bine stim, kilogramele in plus ne predispun la numeroase probleme de sanatate, cum sunt: diabetul, bolile cardiace, hipertensiunea arteriala, afectiunile tiroidiene, infertilitatea sau cancerul.
Desigur, tendinta este sa fim deranjate in primul rand de aspectul pufos si abia apoi de problemele de sanatate. Dar aspectul inestetic poate fi camuflat de hainute moderne si de imprimeuri atent alese: bluze baby doll, fuste pana la nivelul genunchilor, culori inchise, dungi verticale etc.
Trucuri psihologice de acceptare a propriei persoane
Daca ai ajuns in punctul in care perfectiunea se reduce la aspectul fizic, psihologii te invata cateva lucruri care te vor ajuta sa te accepti mai usor:
- Nimeni nu este perfect. Perfectiunea nu exista decat in mintea ta. Exista insa valoare umana, iar valoarea nu e data de ceea ce ai sau de felul in care arati, ci de simplul fapt ca existi.
- S-ar putea sa nu corespunzi standardelor fizice, insa cu siguranta ai calitati pe care nu le au cei care arata bine. Asa functioneaza legea compensatiei.
- Fa urmatorul exercitiu: scrie pe o foaie de hartie 10 calitati pe care le ai, altele decat cele fizice (inteligenta, simtul umorului, altruismul, talentul de a canta/picta etc.). Tine lista intotdeauna aproape (buzunar, portofel) si reciteste-o ori de cate ori te surprinzi oftand de invidie! Si tu ai calitati, poate chiar mai multe decat femeia al carei corp te-a facut sa intorci capul.
- Nu te compara cu nimeni! Fiecare dintre noi are plusuri si minusuri. Crezi ca o femeie cu un corp desprins parca din reviste nu are minusuri? Fii sigura ca are, doar ca stie sa ia ochii. Pe tine ce te opreste sa te pui in valoare? Valorifica-ti partea intelectuala, partea artistica. Multe femei au corp frumos, dar nu perfect. Bucura-te ca tu nu te pierzi in marea masa.
Paula Rotaru